VELIKO INTERESOVANJE ZA VAKCINU U SUBOTICI: Do sada dato više od 61.000 doza, broj novozaraženih u padu
Foto: Kurir/N.H.

Zavod za javno zdravlje

VELIKO INTERESOVANJE ZA VAKCINU U SUBOTICI: Do sada dato više od 61.000 doza, broj novozaraženih u padu

Srbija -

Ispred zgrade sa punktom za vakcinisanje u Novoj opštini Subotice juče su bili dugi redovi, strpljivih građana, koji su čekali da budu revakcinisani, ali i da prime prvu vakcinu.

Mnogi se šale dok čekaju, da je red za vakcinu duži nego ikad, jer će biti nagrađeni sa 3000 dinara, nakon vakcinisanja.

U subotičkom Zavoda za javno zdravlje ističu, da je od početka epidemije covidom19, ukupno obolelo 10.840 Subotičana, a za epidemiološku situaciju kažu da je nešto bolja.

Subotica, Nebojsa Bohucki
foto: Kurir/N.H.

- Preko 1.000 aktivno obolelih je bilo pre mesec dana, ali se taj broj smanjuje. Poslednjih nekoliko dana, dnevno je ispod 30 novoobolelih, a bilo je oko 100 proteklog meseca. Smanjenju broja novoobolelih od covida19 doprinela je imunizacija, a do sada je u Subotici potrošena 61.000 doza vakcina, kaže epidemiolog ZZJZ dr Nebojša Bohucki.

On ističe, da je prvu dozu vakcine primilo 34.400 sugrađana, a drugu dozu 26.600.

-Vakcionalni obuhvat sada je na nivou od oko 25,3 odsto. Oko dve trećine Subotičana primilo je Sinofarm vakcinu,zatim Fajzerovu vakcinu, Sputnjik V i najmanje njih vakcinu Astra Zeneka. Novina je da je od sada donja granica za primanje Fajzer vakcine od 16 godina života, rekao je dr Bohucki.

Posle praznika, od 4. maja, ispred punkta u Novoj opštini i u Kumičićevoj ulici,svakodnevni su redovi građana za imunizaciju.

Ivanka Beoković
foto: Kurir/N.H.

U subotičkom Domu zdravlja kažu, da su se gužve stvorile, jer se nije radilo dva dana tokom praznika, a veliki broj sugrađana želi da se vakciniše po prvi put, dok se istovremeno obavlja i revakcinacija.

- Pred praznike, preko 2.000 građana je revakcinisano, a pauza je bila 1. i 2. maja. Nastavili smo 4-tog, kada smo revakcinisali 1.319 ljudi i 137 građana je primilo Sinofarm vakcinu, bez zakazivanja. Ove nedelje, nastavili smo na punktu u Novoj opštini i u ambulanti u Kumičićevoj ulici, revakcinaciju 600 građana Fajzer vakcinom i 53. Sinofarmovom. Samo u sredu 5. maja, 420 građana je bilo na revakcinaciji Fajzer vakcinom, Sinofarmom 130 osoba, a u četvrtak je na programu revakcinacije Fajzer vakcinom bilo 700 osoba, a svaki dan radi i ambulanta u Kumičićevoj ulici, gde se radi revakcinacija Sinofarmovom vakcinom. Trend imunizacije je uzlazni, a broj obolelih od covida se smanjuje, navodi Ivanka Beoković, direktorka Doma zdravlja Subotica.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track