01:00

KORAK BLIŽE ZAŠTITI SPECIJALNOG REZERVATA UVAC: Čamdžije u obavezi da pređu na motore na elektro-pogon

KORAK BLIŽE ZAŠTITI SPECIJALNOG REZERVATA UVAC: Čamdžije u obavezi da pređu na motore na elektro-pogon

Srbija -

Ministarstvo zaštite životne sredine oglasilo je javni uvid u nacrt uredbe o zaštiti Specijalnog rezervata prirode Uvac, koji podrazumeva njegovo proširenje, ali nove mere kako bi se sačuvalo to prirodno bogatstvo. Jedna od njih podrazumeva da vlasnici plovila ugrade u svoje čamce motore na elektro-pogon što je kod njih izazvalo nezadovoljstvo i strah za egzistenciju.

Ko će ove sezone voziti čamce na zlatarskom i uvačkom jezeru još uvek se ne zna, jer resorno ministarstvo traži motore na elektro pogon, a vlasnici plovila obezbeđene uslove da bi takvi čamci uopšte i mogli da plove.

Uvac
foto: Kurir televizija

Elektromotori koji bi mogli da služe svrsi izuzetno su skupi, kažu čamdžije, a problem će imati i vikendaši, koji do svojih objekata mogu samo na čamcu, jer alternativni put nemaju.

Uvac
foto: Kurir televizija

Nakon što se upoznala sa problemom ovih turističkih radnika i meštana, ministarka zaštite životne sredine predložila je mere kojima se definiše rok za prelazak motornih čamaca i drugih plovila na električni pogon.

Uvac
foto: Kurir televizija

Planina Zlatar poslednjih godina od devastirane kotira se kao top turistička destinacija, a brojni turisti dolaze iz svih delova Srbije. Vožnja čamcima svakako je jedna od najvećih atrakcija, a kako će ona izgledati u narednom periodu, ostaje da se vidi.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:51

SRBIJA PRVA U SVETU OBJAVILA STUDIJU O KLINIČKIM SLIKAMA: Ispitivali razlike kod zaraženih vakcinisanih i nevakcinisanih građana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track