Najnovije vesti

DEMIR (85) JE NAJSTARIJI VOZAČ ŠLEPERA U SRBIJI: Volan ne ispušta iz ruku, može da vozi po 9 sati dnevno, a gume sam menja
Foto: RINA

više od pola života proveo na točkovima

DEMIR (85) JE NAJSTARIJI VOZAČ ŠLEPERA U SRBIJI: Volan ne ispušta iz ruku, može da vozi po 9 sati dnevno, a gume sam menja

Srbija
09:23h

Demir Joksimović iz Kosjerića je više od pola života proveo na točkovima i iako ima 85 godina i dalje vozi

Volan ogromne drumske krstarice ne ispušta iz ruku, sigurno vozeći od Beograda do Urala i mnogih svetskih metropola. Vrlo verovatno da je on jedini vozač šlepera u Srbiji koji je aktivan i nakon što je prepolovio devetu deceniju života.

"Prvi posao mi je bio u kombinatu u Srbobranu, od 1963. sam sam vozio traktor u javnom prevozu, gde smo prevozili repu, kukuruz i pšenicu, bila su samo trojica vozača sa F kategorijom, ja sam bio jedan od njih. Vukao sam po 15 tona na dve prikolice od Šapca preko Subotice i Pančeva. Do dan danas ostao sam dosledan volanu, nisam menjao profesiju i volim to da radim", kazao je Demir.

Demir Joksimović, Kosjerić
foto: RINA

Međutim, kako su se vremena menjala i Demir je počeo da krstari evropskim drumovima vozeći pun šleper i ne gledajući koliko kilometara prelazi, već samo kojim putevima ide držeći volan u rukama.

"Sa šleperom sem skandinavskih zemalja nema tačke gde nisam bio. Od Iraka i Irana do Španije i Portugala. Mogu da vozim po osam, devet sati dnevno nije mi problem. Kad si non-stop na drumu dešavaju se problemi, kvarovi ali nisu nerešivi i iako imam dosta godina, čak i gume sam menjam. U početku sam znao i dosta stranih reči što mi je olakšavalo komunikaciju, međutim vremenom dosta razumem ali zaboravio sam da pričam na stranim jezicima", izjavio je Joksimović.

Demir Joksimović, Kosjerić
foto: RINA

Generacije su od Damira učile kako se upravlja drumskom krstaricom, slušale savete i krale zanat. On je danas i najpouznadniji vozač Dragiše Jovanovića koji tvrdi da ovaj majstor iako je u devetoj deceniji života vredi za dvojicu.

"Do sada nikada nijedna kazna nije stigla na njegovo ime, poštuje procedure i organičenja i vreme vožnje, mogu slobodno reći vredi za dvojicu, više sam imao problema sa mlađim vozačima nego sa starinom Demirom. Teško je naći vozača u današnje vreme. Mnogi mladi vozači traže posao, a mole boga da ga ne nađu“, rekao je Dragiša.

Demir Joksimović, Kosjerić
foto: RINA

Vozački staž ipak završava ovog leta.

Mnogi vozači koji prožive sa volanom u rukama kao Demir navikli su da ne mogu biti u jednom mestu, ali ovaj svetski putnik namerava da stavi tačku na svoj kilometarski dosije i okači volan on klin.

"Dva puta sam produžavao vozačku dozvolu po dve godine, sada 1. jula mi ističe i rešio sam da stavim tačku na vozačku karijeru. Gledajući život unazad više sam proveo za volanom nego sa svojom porodicom. Od nečega je moralo da se živi, sada kada imamo sve, i kuću i okućnicu porodicu unuke i praunuke mislim, da nisam bez razloga proveo tolike godine krstareći velikim metropolama", zaključio je Damir.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track