Novosadska Vojna bolnica ne prima više civile

Fond ne da pare

Novosadska Vojna bolnica ne prima više civile

Srbija -
Po dobijanju obaveštenja od RZZO - Filijale Južnobačkog okruga da novosadski VMC ne može primati civilne pacijente, odnosno da Fond više neće snositi troškove njihovog lečenja, otkazali smo oko 100 hirurških intervencija koje su bile planirane za jul, rekao načelnik bolnice pukovnik Bratoljub Brkljača

NOVI SAD - Vojno-medicinski centar Novi Sad od 3. jula ove godine ne prima pacijente koji nisu vojni osiguranici, rekao je danas načelnik Vojne bolnice u Novom Sadu pukovnik Bratoljub Brkljača.

On je istakao da je tog dana na adresu novosadskog VMC-a iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale Južnobačkog okruga stiglo obaveštenje da ta vojno-medicinska ustanova ne može primati civilne pacijente, odnosno da Fond više neće snositi troškove njihovog lečenja.

"Po dobijanju tog obaveštenja otkazali smo oko 100 hirurških intervencija koje su bile planirane za jul", rekao je Brkljača i istakao da se radi o oboljenjima koja ne ugrožavaju život pacijenata i da su to najčešće intervencije na žučnim kesama i ukljanjanjima raznih tkiva.

Kao razlog zbog koga je Republički fond za zdravstveno osiguranje doneo odluku da ne finansira lečenje civilnih pacijenata u VMC Novi Sad, Brkljača je naveo podatak da je ta vojna bolnica 27. januara uvršćena u Mrežu zdravstvenih ustanova Srbije, što je potvrđeno u "Službenom listu" od tog datuma, ali da od tada, kako je rekao, pa do dana današnjeg od resornog ministarstva VMC nije dobio kadrovski plan.

Brkljača je naglasio da će onog trenutka kada kadrovski plan stigne VMC odmah nastaviti lečenje civilnih pacijenata.

"Svi oni čije smo intervencije otkazali od 3. jula na ovamo, kada počnemo da radimo, biće obavešteni o tome i biće na programu prema redosledu kakav je bio i ranije određen", rekao je Brkljača i dodao da mu nije poznato zbog čega Ministarstvo zdravlja punih šest meseci VMC-u nije dostavilo kadrovski plan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja