KORONA U ČAČKU: Situacija sve stabilnija, svega dva prijema na odeljenje, imunitet ima 60 odsto punoletnih Čačana
Foto: RINA

poboljšanje

KORONA U ČAČKU: Situacija sve stabilnija, svega dva prijema na odeljenje, imunitet ima 60 odsto punoletnih Čačana

Srbija -

ČAČAK - Na kovid odeljenjima Opšte bolnice u Čačku tokom protekla 24 sata preminuo je pacijent iz Kragujevca, star 80 godina. U respiratornom centru smešteno je devet najtežih bolesnika, a jedan sa izrazito teškom kliničkom slikom priključen je na mehaničku ventilaciju. U kovid paviljonima trenutno je hospitalizovano 77 pacijenata, jedan manje nego juče. U protekla 24 sata na bolničko lečenje primljena su dva pacijenta sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom, a isto toliko ih je otpušteno na kućno lečenje.

U čačanskoj bolnici epidemija korona virusa već nekoliko dana jenjava. U prijemno-trijažnoj ambulanti bolnice juče je evidentirano 39 pregleda, od čega 16 prvih. Dan pre toga bila su 23 prva i 18 kontrolnih pregleda. Prema rečima rukovodioca Radnog tima za praćenje širenja epidemije dr Mihaila Lukovića, Čačak je nadomak kolektivnog imuniteta, jer je, kako je izjavio 60 odsto punoletnog stanovništva ili vakcinisano ili je imalo kontakt sa virusom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: RINA

- Relaksacija epidemijske situacije vidljiva je u gotovo svim segmentima koji se prat, počev od broja pacijenata primljenih na lečenje, potom broja otpusta sa kovid odeljenja. U prilog povoljnijij situaciji govori i broj prvih pregleda i procenat novozaraženih u ukupnom broju testiranih - rekao je dr Luković dodajući da će brojke i dalje da padaju te “da ćemo ući u miran period“.

– Lično mislim da na nivou Čačka više nema potencijala za veća epidemijska zbivanja, kao što su bila letos ili krajem prošle godine. Prvi razlog je broj imunizovanih, pošto je 32.271 imunizovanih sa prvom dozom i kompletno vakcinisanih 26.993. Ako znamo i da je PCR testiranjem do sada potvrđeno 9.400 slučajeva kovid infekcije, a antigenskim testiranjem preko 15.000 slučajeva, biće da smo stigli do 60 odsto punoletne populacije koja je bila u kontaktu sa virusom, tako da u takvoj jednoj sredini možemo govoriti o korektnom kolektivnom imunitetu– naveo je dr Luković.

(Kurir.rs/D.Č.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track