POČEO 14. FESTIVAL GLUMAČKIH OSTVARENJA: Druženje glumaca i publike u Vukovom domu kulture u Loznici trajaće do 17. maja
Foto: T.Ilić

kultura

POČEO 14. FESTIVAL GLUMAČKIH OSTVARENJA: Druženje glumaca i publike u Vukovom domu kulture u Loznici trajaće do 17. maja

Srbija -

LOZNICA – Predstavom ‘’I tako te stvari‘’ Pozorište lozničkog KUD ‘’Karadžić’’ večeras (10.5) je otvoren četrnaesti Festival glumačkih ostvarenja u Loznici, a druženje glumaca i publike trajaće do 17. maja. Prema rečima Zorana Grujića, sekretara KUD ‘’Karadžić’’, ove godine prijavilo se sedamnaest amaterskim pozorištima, a odabrano je šest predstava koje će na sceni Vukovog doma kulture biti izvedene u takmičarskom delu.

Loznica
foto: T.Ilić

Festival su po tradiciji, van konkurencije, otvorili domaćini, ovoga puta predstavom nastalom iz dve jednočinke Antona Pavloviča Čehova, ‘’Prosidba’’ i ‘’Medved’’, u režiji Dragana Ostojića, reditelja iz Kikinde, a narednih sedam večeri pred publiku će izlaziti gostujuća pozorišta. Prvo Novosadsko amatersko pozorište ‘’Šmirnati’’ odigraće komad ‘’Luda lova’’, Gradsko pozorište Jagodina sa predstavom ‘’Opet plače, al sad od sreće’’, Pozorište ‘’Milivoje Živanović’’ iz Požarevca odigraće ‘’Umorni’’, Ustanova kulturni Centar Smederevska Palanka – Gradsko pozorište Palanka ‘’Šta je sobar video’’, Leskovački kulturni centar izvešće ‘’Bliži nebu’’, Amatersko pozorište ‘’SB’’ Sokobanja – ‘’Moja žena se zove Boris’’, a na kraju festivala, 17. maja, u čast nagrađenih predstavu ‘’Pinokio za odrasle’’ izvešće My ART BGD & Pozorište Obrenovac.

Loznica
foto: T.Ilić

- Prošle godine festival nije održan zbog početka pandemije i uvođenja vanrednog stanja, ove smo zbog nestabilne situacije sa kovidom pomerili termin sa prvobitno planiranog u aprilu na maj i radujemo se što smo napokon sa publikom. Zbog poštovanja epidemijskih mera broj gledala je ograničen, ali je najvažnije da je festival počeo, s tim što ove godine neće biti revijalnog dela dečjih i omladinskih scena – kaže Grujić.

Kao i prethodnih godina svako veče će jedanaest gledalaca birati glumca večeri, a na kraju festivala biće uručene nagrade za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu, najbolje muške i ženske epizodiste i najboljeg mladog glumca, a ‘’Karadžić“ će nekome od svojih članova dodeliti nagradu ‘’Petar Grujić“, za doprinos razvoju pozorišne scene u Loznici.

Loznica
foto: T.Ilić

Druženje glumaca amatera i lozničke pozorišne publike trajaće cele sedmice, a sigurno je da su se i jedni i drugi uželeli ‘’dasaka koje život znače’’ i atmosfere pozorišta.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track