01:56

Zaovinsko jezero prepolovljeno, ugrožena riba

KURIR TELEVIZIJA

ZAOVINSKO JEZERO PREPOLOVLJENO, NIKO NE MARI ZA EKOLOGIJU: Ugrožena štuka koja se mresti, nadležni kažu pražnjenje po pravilima

Srbija -

Iako je vodostaj jezera Zaovina znatno opao, ovaj biser Tare itekako je jedna od posećenijih lokacija u Nacionalnom parku Tara koja iz godine u godini beleži sve veći broj domaćih i stranih turista.

Među njima ima puno Rusa, koji uživaju u šetnjama prirodom, vožnjom čamcem, prelepim vidikovcima, ribolovu, ukusnim obrocima i domaćim pićima.

"Želeli smo da vidimo kad je ovako prazno. Možete da priđete i uzmete školjke, nadamo se samo da ribe nisu završile na suvom"", kaže turistkinja.

Njen prijatelj smatra da je interesanno videti ovako nizak nivo vode.

Na obližnjim padinama smeštene su kuće i vikendice, a meštani žive od turizma. Jezero se istaklo kao jedno od najposećenijih destinacija.

"Imamo fotografije pa pokazujemo ljudima kako to izgleda kad je puno. Sad je loše i sablasno, ali je lepo i kad je ovako malo. Najgori problem je ekologija, ovde se štuka mresti a oni tad najviše crpe jezero", kaže meštanin Predrag Andrić.

U Elektoprivredi Srbije kažu da se pražnenje jezera vrši prema svim dozvolama, a iz Nacionalnog parka Tara poručuju da bi sada možda trebalo da se ispitaju ti normativi.

(Kurir.rs)

Bonus video:

11:16

MEŠTANI OBNAVLJAJU RAKINU BARU U SREMČICI: Planirano da bude turistički centar, a zamalo postala DEPONIJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track