STVORENE DA SVEDOČE: U Muzeju Jadra izložba o dr Arijusu van Tinhovenu (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

autor dr Vladimir Krivošejev

STVORENE DA SVEDOČE: U Muzeju Jadra izložba o dr Arijusu van Tinhovenu (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - Izložba "Stvorene da svedoče – fotografije doktora Arijusa van Tinhovena sa balkanskog ratišta 1912-1916" otvorena je danas u Muzeju Jadra u okviru manifestacije "Muzeji za 10" u kojoj učestvuje Grad Loznica, odnosno loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić". Njen autor, istoričar dr Vladimir Krivošejev, muzejski savetnik Narodnog muzeja Valjevo, rekao je da su brojne fotografije koje je dr Tinhoven pasionirano snimao tokom svog ratnog rada i putešestvija koristan materijal koji vizualizuje neka od pre poznata saznanja, ali pruža i niz dodatnih, dragocenih, nepoznatih informacija.

Prema njegovim rečima ime dr Tinhovena bilo je nepoznato, ali se dugo znalo samo da je mladi holandski lekar, član misije koja je istraživala austrougarske zločine u ovim krajevima pre dolaska Arčibalda Rajsa. Njegovi memoari, koji su u Holadniji štampani mnogo ranije, objavljeni su 2004. na srpskom jeziku i od tada je poznato da je bio u Srbiji od početka Balkanskih ratova kao i početkom Prvog svetskog rata.

Arijus van Tinhoven, Vladimir Krivošejev
foto: Kurir/T.I.

"Kraljevska nacionalna biblioteka Holandije je 2015. dobila na poklon foto albume koje su poslali njegovi unuci iz Amerike, gde je Tinhoven živeo posle Drugog svetskog rata. Oni su nam digitalno poslali ta tri foto albuma. Prvi prikazuje stanje u Beogradu u Prvom balkanskom ratu, drugi prikazuje Drugi balkanski rat, stanje u Vranju, a potom u Valjevu dok je treći posvećen Valjevu i u izbeglištvu pre Kolubarske bitke u Velikom ratu. Te fotografije su dragoceni istorijski izvor, otkrile su ne samo mnogo toga o samom dr Tinhovenu, već o događajima koji su se odigravali u Valjevu, i pomogli su nam da identifikujemo neke zgrade koje su do danas sačuvane u gradu, ali se izgubila informacija o njihovoj prvoj funkciji. Takva je jedna od najstarijih zgrada u krugu kasarne za koju se nije znalo šta je bila. Sada se na fotografijama ona vidi i potpisano je da je reč o kasarni bolničarske čete. Fotografije ovog Holanđanina su nam pomogle da bolje saznamo istoriju Valjeva, ali i cele Srbije u tom periodu", rekao je na otvaranju izložbe autor i dodao da je prikazano stotinak fotografija, a da ih u sva tri foto-albuma ima ukupno oko 450.

Arijus van Tinhoven, Vladimir Krivošejev
foto: Kurir/T.I.

Najbrojniji su snimci Beograda, gde je radio tokom Prvog balkanskog rata i Valjeva, gde je bio po završetku Drugog balkanskog i tokom prve godine Velikog rata, u kome je proglašen i za počasnog građanina. Fotoaparatom je zabeležio i detalje prošlosti mesta kroz koja je putovao, Skoplja, Niša, Kragujevca, Mladenovca, Pirota...Tinhoven je od avgusta 1915. pa do kraja Velikog rata radio u Francuskoj, s tim da je početkom 1916. stigao u Albaniju da pomogne srpskoj vojsci pri prelasku na Krf. Seli se 1926. u SAD, a pred kraj života vraća u Holandiju gde umire 1965. godine.

Arijus van Tinhoven, Vladimir Krivošejev
foto: Kurir/T.I.

Loznica je jedan od gradova u kome manifestacija "Muzeji za 10" traje od danas do 18. maja. Centar za kulturu poziva posetioce da u tom periodu pogledaju postavke u Muzeju Jadra, Galeriji Miće Popovića i Vere Božičković Popović, Muzeju jezika i pisma u Tršiću, Kaligrafskoj radionici u Tršiću kao i u Spomen kompleksu ‘’Cerska bitka’’ u Tekerišu i podseća da je ulaz za posetioce besplatan.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track