Mirović otvorio izložbu „Tako su govorili naši preci“
Foto: Printscreen Tanjug

Mirović otvorio izložbu „Tako su govorili naši preci“

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je danas u Muzeju Vojvodine izložbu „Tako su govorili naši preci“ Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, koja ima za cilj da osavremeni i aktuelizuje znamenite istorijske ličnosti i pojedine istorijske periode srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Ova izložba je svojevrsni mozaik velikih i večnih reči i misli koje su kroz vekove izgovarali i zapisivali oni najveći među nama – od Svetog Simeona i Svetog Save, Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, Petra Petrovića Njegoša i knjaza i kralja Nikole, do Serdar Janka Vukotića i beskrajnog mnoštva drugih čiji su životi i dela nezaobilazne konstante našeg indentiteta i danas i u vremenu koje dolazi“, rekao je predsednik Mirović.

Misli i reči pomenutih velikana o Srbima, svom poreklu i identitetu, kako je konstatovao, traju toliko dugo i toliko su nam važne danas zato što su to reči ljubavi, odanosti, jedinstva i zajedništva – baš onog što je sačuvalo i održalo ne samo naš srpski narod, već i sve druge narode u iskušenjima kojima su bili izloženi.

„Ova izložba je sublimacija samog temelja našeg postojanja i večan putokaz naše budućnosti“, kazao je predsednik Mirović.

On je istakao da su veličanstvene litije koje su pre godinu i po dana započele u Crnoj Gori i koje su dovele do političkih promena, omogućile da snažan srpski duh Crne Gore ponovo vaskrsne, a da taj duh vidimo i u porukama velikana koje prikazuje ova izložba.

„Države se stvaraju i nestaju, ali duh naroda kao što su to oni govorili, treba da živi i živeće i u vremenima ispred nas“, naveo je Mirović i poručio da će Pokrajinska vlada i ubuduće podržavati nacionalne institucije srpskog naroda u Crnoj Gori.

„Srpski narod u Crnoj Gori bori se za očuvanje sopstvenog identiteta. Pokušavamo da sačuvamo ono što smo nasledili od naših predaka i ovim projektom želimo da damo doprinos razvoju zajedništva i sloge“, rekao je predsednik Srpskog nacionalog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović, uz poruku da „ako ne možemo biti u jednoj državi zbog sticaja okolnosti, obavezno budemo u jednoj kulturi“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track