03:26

U kolutski zoo životinje dolaze same

KURIR TELEVIZIJA

JEDINI ZOO-VRT U KOJI ŽIVOTINJE DOLAZE SAME: Milan žrtvovao privatni život da bi napravio raj za retke ptice, papkare i kljunare!

Srbija -

U malom naselju Kolut kod Sombora, na 7,5 hektara prostire se prvi privatni zoo-vrt u bivšoj Jugoslaviji, jedini registrovani u našoj zemlji.

Ono što ovaj zoološki vrt sa više od 100 vrsta životinja razlikuje od ostalih je to što se mnoge od njih kreću sasvim slobodno, a čak su neke dobrovoljno došle iz prirode kako bi stanovale sa sebi sličnima.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Zoo-vrt je pokrenuo Milan Mirić 1988. godine, a kako kaže, iz ljubavi prema životinjama je odlučio da ode u "životinjare".

"Bilo je tu puno problema, puno vaganja, šta gubim a šta dobijam. Gubim kompletan društveni život, ne mogu više da se družim, izlazim, putujem, ali imam svoj ambijent koji sam iskreirao. Zoološki vrt sam napravio od nule, ali sam ga pravio po meri životinja, a ne ljudi", kaže Milan u čijoj oazi se mogu naći uglavnom pernati primerci, poput roda, crnih čaplji i flamingosa, ali i oni retki kljunorošci, palm kakadui i sekretari - vrsta ptice koja se jedino ovde može videti u Evropi i kojoj je ovo jedno od tri mesta u svetu gde se razmnožava u zoo vrtu.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

"Imao sam rode koje se legu ovde kod mene i ja sam ih puštao da prate svoj instinkt i odu za Afriku i vraćaju se u proleće. Kad se vrate 10.000 kilometara u jednom pravcu, onda je to satisfakcija", kaže Milan koji u svom raju nema čuvara niti nadzornih kamera, samo domaćinske atmosfere. (Kurir.rs)

Bonus video:

03:02

ZLOČIN U UVCU, ŠTETA ZA KOMPLETAN EKOSISTEM: Pucanj na suri orla u zaštićenom rezervatu (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track