PADAVINE PRESTALE, VOĆARI U TOPOLI SABIRAJU ŠTETU: Stradalo oko 40 odsto roda jabuke, izgubljeno na stotine tona voća (FOTO)
Foto: RINA

velika šteta

PADAVINE PRESTALE, VOĆARI U TOPOLI SABIRAJU ŠTETU: Stradalo oko 40 odsto roda jabuke, izgubljeno na stotine tona voća (FOTO)

Srbija -

Nakon što je nevreme omlatilo voćnjake u selima u okolini Topole, poljoprivrednici sa prestankom padavina obilaze zasade i sabiraju štete.

Prema prvim procena one su poprilično velike, pre svega na zasadima trešanja koje bi sledeće sedmice trebalo da stignu na berbu, a sada je veliko pitanje da li će domaćini imati šta da stave u gajbice. Ništa bolje nisu prošli na zasadi jabuka u selu Vinča.

- Po mojoj trenutnoj proceni uništeno je oko 40 odsto roda, ali moramo sačekati još koji dan da bi povrede na plodovima bile vidljivije. Voće je dobro ponelo, dobri su bili plodovi, međutim sada je sve izgubilo smisao. Jedino prošle godine nismo imali štetu, inače svake godine više ili manje bude štete ima kad je bilo i do 100 odsto štete. Ove godine ja sam očekivao prinos nekih 200 tona, ako je šteta oko 40 odsto, znači gubitak je 100 tona što je ogromna količina plodova da se izgubi za 10 minuta - kazao je voćar Dejan Stanković, predsednik MZ Vinča.

voće, voćnjak, Topola, nepogode
foto: RINA

Najveća šteta pričinjena je u selima Vinča, Blaznava, Plaskovac, Šatornja, Bor, Šume, a pored oštećenja na voću, štete se beleže i na ratarskim i povrtarskim kulturama. Radarski centar Bukulja dejstvovao na području opštine Topola, dva dana 15. i 19. Maja, a za ta dva dana ispaljeno je više desetina raketa u veoma kratkom vremenskom periodu.

- Dejstvovalo je svih devet automatskih protivgradnih stanica od 11 koliko je planirano da bude na teritoriji opštine Topola kao i četiri koje nisu automatizovane na našoj teritoriji. Na svu sreću nemamo štete na objektima i izlivanje bujičnih voda ali imamo štete na poljoprivrednim kulturama. Opštinska komisija izaći će na teren i utvrditi visinu štete koju su poljoprivrednici pretrpeli na našoj teritoriji, obavešten sam da su ekipe iz Radarskog centra Bukulja dopremili dodatne količine raketa i spremni su za novo dejstvo - izjavio je predsednik opštine Topola Igor Petrović.

voće, voćnjak, Topola, nepogode
foto: RINA

Najbolji način da se zaštite zasadi jesu osiguranje i postvaljanje protivgradne mreže. Petrović podseća da je u opštini Topola raspisan konkurs za premije osiguranja koji traje do 31. oktobra. On je pozvao poljoprivrednike da osiguraju svoje zasade jer na taj način mogu ostvariti povraćaj od 80 odsto.

voće, voćnjak, Topola, nepogode
foto: RINA

“ Topola je raspisala konkurs za premije osiguranja iz budzeta opštine i traje do 31. oktobra pa pozivam poljoprivrednike da osiguraju svoje letine i dostave za povraćaj od 10 odsto. Republika će tek da raspiše konkurs za povraćaj od 70 odsto tako da svih 80 odsto poljoprivrednici mogu da naplate. Na žalost nemamo 100 odsto osiguranja nigde u svetu, pored automatizacije, potrebno je i osigurati letinu i onda ćemo imati viši stepen zaštite za poljoprivredne proizvođače“, zaključio je Igor Petrović.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track