DOBRE VESTI IZ SUBOTICE: Ukinuta vanredna situacija, vakcinisano više od 36 odsto građana
Foto: Kurir/N.H.

epidemiološka situacija

DOBRE VESTI IZ SUBOTICE: Ukinuta vanredna situacija, vakcinisano više od 36 odsto građana

Srbija -

U Subotici je vakcionalni obuhvat u sredu bio 36,7 odsto vakcinisanih, kaže epidemiolog ZZJZ dr Nebojša Bohucki i ocenjuje da je to dobar pokazatelj, iako se očekuje da uskoro bar 50 odsto građana bude vakcinisano

- Epidemiološka situacija oko virusa covid19, trenutno nije vanredna, posle gotovo pola godine, a dugo je stanje bilo vanredno, povremeno i izrazito nepovoljno. Trenutno u Subotici registrujemo 119 aktivno obolelih lica od covida19, zaključno sa 26. majem. Od početka pandemije, na teritoriji Subotice je od korona virusa obolelo ukupno 11.047 lica - kaže dr Bohucki.

Subotica, Nebojsa Bohucki
foto: Kurir/N.H.

Nakon objave, da će vakcinisani građani do 31 maja, dobiti zbog odgovorng ponašanja 3000 dinara, i u Subotici su redovi mnogo duži za vakcinisanje, bez prethodne prijave. Tako su juče, recimo, na punktu u Novoj opštini, u toku poslepodneva, oni koji su došli da prime vakcinu, čekali prosečno oko sat i po vremena da dođu na red.

- Na dnevnom nivou se sada registruje od 5 do 10 obolelih, što je zaista izrazito smanjenje, u odnosu na ranije periode, kada je bilo i do 150 novoobolelih u danu. Stanje ohrabruje, ali kao epidemiolog I dalje ocenjujem da je potreban oprez i da stanje nije potpuno dobro, jer se još uvek registruju novi slučajevi - kaže dr Nebojša Bohucki.

Nekoliko dana je nedostajalo ruske Sputnjik V vakcine, na čiju revakcinaciju čeka deo građana.

- Pre dva dana, svi Zavodi za javno zdravlje, pa i subotički, zamoljeni su da pošalju potrebe za količinama Sputnjik V vakcine, nadležnima u Beograd, pa očekujemo ovih dana određene količine, a građani mogu bez prijave da prime vakcinu na punktu Nove opštine - ističe epidemiolog dr Bohucki.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track