SAJAM PREDUZETNIŠTVA U SREDNJOJ ŠKOLI U ALEKSANDROVCU: Mladi se spremaju za biznis
Foto: Ž. M.

dobra praksa

SAJAM PREDUZETNIŠTVA U SREDNJOJ ŠKOLI U ALEKSANDROVCU: Mladi se spremaju za biznis

Srbija -

U Srednjoj školi "Sveti Trifun“ u Aleksandrovcu otvoren je Sajam učeničkog preduzetništva, koji je okupio 18 đačkih kompanija ove škole. Manifestaciju je otvorio predsednik Skupštine opštine Aleksandrovac Slavoljub Miljković, koji je mladim preduzetnicima poželeo mnogo uspeha u daljem školovanju.

Učenici završnih razreda poljoprivredne, prehrambene i struke voćar-vinogradar, u holu Škole, izložili su razne vrste kolača koje su sami pripremali, kao i druge proizvode. Koordinator Sajma preduzetništva i profesor Sanja Ivljanin kaže da su učenici potpuno osposobljeni za budući preduzetnički rad i samostalno delovanje. Prema njenim rečima, to podrazumeva njihovu osposobljenost za sačinjavanje biznis plana i realizaciju preduzetničkih aktivnosti na tržištu. Inače, ovo je 3. po redu Sajam preduzetništva koji organizuje ova ugledna škola sa sjajnim tradicijom I velikim uspesima u prethodnom periodu.

Srednja škola “Sveti Trifun” je osnovana 1926. godineu Aleksandrovcu, na početku pod imenom Specijalne vinodeljske-voćarske škole. Osnova za formiranje ove ustanove bio je Državni voćarski rasadnik od 40 ha. Novi naziv Srednja škola “Sveti Trifun” sa Domom učenika je usvojen školske 2012. godine.

Školske prostorije smeštene su u tri celine: novi deo školske zgrade, stari deo školske zgrade i poseban deo za smerove iz područja rada mašinstvo i obrada metala. U novom delu zgrade nalaze se specijalne učionice, laboratorije za predmete prehrambene grupe, hemiju, biologiju, srpski jezik, ruski jezik i fiziku. U novijem delu zgrade nalazi se još i biblioteka, amfiteatar, kuhinja, prostor za kancelarije, fiskulturna sala, i ostale pomoćne prostorije. U starom delu zgrade nalaze se specijalizovane učionice za ruski i latinski jezik, računarstvo i informatiku, istoriju, poljoprivrednu grupu predmeta, geografiju, pedologiju i agrohemiju, kao i 12 klasičnih učionica.

U zgradi koja je namenjena za smerove iz područje rada mašinstvo i obrada metala, smeštene su radionice za mašinsku obradu, ručnu obradu, kao i jedna specijalizovana učionica sa pripremnom prostorijom. U sklopu škole nalazi se dom za učenike koji je opremljen po najsavremenijim standardima i raspolaže sa 15 soba, učionicom, vešernicom, restoranom, kuhinjom, TV salom i ostalim pomoćnim prostorijama.

U školski podrum smešteni su pogoni za preradu gvožđa, magacinski prostor, kotlarnica, kao i radionice za praktičnu nastavu za prehrambenu i poljoprivrednu grupu predmeta. Školska ekonomija raspolaže sa 6.5 ha vinograda, 3.5 ha voćnjaka, 40 ha livadske površine, povrtnjakom, šumom na 20 ha, objektima za stočarstvo i ostalim pratećim objektima.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track