JAGODE MOGU SAMO DA POSKUPE: Trenutna cena na pijaci 150 dinara, ali retko ko kupi više od kilograma
Foto: Kurir/T.Ilić

sezona kasno počela

JAGODE MOGU SAMO DA POSKUPE: Trenutna cena na pijaci 150 dinara, ali retko ko kupi više od kilograma

Srbija -

Vreme je da se na trpezi nađu jagode, same, sa šlagom, u nekom kolaču, a na lozničkoj zelenoj pijaci prodavci ih nude, ali po različitim cenama.

Tako se ovo voće može pazariti za 130, ali i 150 dinara, šta kome više odgovara, a često se desi da se na tezgi do tezge jagode nude po različitoj ceni.

Jedan od starijih prodavaca na pijaci kaže da su, kad su se tek pojavile, ovogodišnje jagode koštale i 450 dinara za kilogram, ali je cena postepeno padala.

Loznica, jagode
foto: Kurir/T.Ilić

- Te prve su bile one krupne, "naduvane", a poslednjih dana sve više je jagoda iz lozničkog kraja koje su ove godine stigle nešto kasnije nego lani. Ove su iz Čokešine i dobro "idu", a za te domaće valja dati od 120 do 150 dinara, kako ih već ko ceni. Trenutno se pazari pola kilograma, kilogram, retko ko uzme dva. Neko kupi da ga želja mine za ukusom jagoda, neko kilogram pa ako mu se svide dođe po još. Teško je proceniti hoće li biti kupovine većih količina za slatko jer nije cena mnogima po meri. Ukoliko neko razmišlja o kupovini veće količine jagoda bolje da ne čeka mnogo jer su sada cene niže nego prošle godine, a ukoliko se vreme pokvari, a ima takvih najava, poskupljenje neće biti iznenađenje - kaže prodavac.

Loznica, jagode
foto: Kurir/T.Ilić

Prodavci nude jagode kao "prave, domaće", kvalitetne i "bolje nego u marketima", ali mušterije ne padaju lako na takav "marketing". Poznavaoci prilika kažu da će najverovatnije na pijaci ponuda još neko vreme biti dobra, ali će što sezona duže traje cena polako ići naviše.

Kad nestane domaćih jagoda i ponovo krenu da dolaze one "sa strane" sledi njihovo poskupljenje. Inače, u lozničkom kraju pod jagodama je tek pedesetak hektara, a nepovoljne vremenske prilike ovoga proleća učinile su da se u mnoge zasade ušlo tek oko 20. maja i berba je počela kasnije nego lane.

Ovde nema njihovog organizovanog otkupa pa voćari jagode ili sami prodaju na pijaci ili je nude veleprodajama u Loznici i okolnim mestima.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja