MLADI SE SKUPILI ZA ZELENO VRANJE: Očišćen ceo deo naselja Ledene stene
Foto: Mladi za mlade

lepo

MLADI SE SKUPILI ZA ZELENO VRANJE: Očišćen ceo deo naselja Ledene stene

Srbija -

U Vranju je neformalna organizacija Mladi za Mlade završila svoju prvu akciju "Za zeleno Vranje'' tokom koje je očišćen deo naselja Ledene stene u tom gradu.

U akciji su učestvovali Vranjanci svih uzrasta, a najstarija učesnica koja je spremna da pomaže i u nekoj narednoj akciji imala je 70 godina. Ceo projekat finansirala je neprofitna organizacija American Councils uz pomoć ambasade SAD. Akcijom su zadovoljni organizatori.

Vranje, Mladi za mlade
foto: Mladi za mlade

- Mislim da je projekat protekao odlično. Veoma smo motivisani da nastavimo sa radom i nadamo se da će nam se pridružiti još više ljudi. Mislim da je šteta što više ljudi ne želi da se aktivira, barem što se tiče pomoći svojoj sredini - kaže jedan od organizatora Andrej Stojanović.

Ovo je bila jako korisna stvar koju smo uradili za naš grad, napominje organizatorka Ljubica Pavlović.

Vranje, Mladi za mlade
foto: Mladi za mlade

- Ovo je bilo jedno jako lepo altruističko iskustvo. Da mogu svake nedelje bih ovako pomagala svom gradu i okolini. Iako mala, ovo je bila jako korisna stvar koju smo uradili za naš grad - ističe ona.

Organizatorka Selena Kostakiev, ocenjuje da su akcije ovog tipa preko potrebne.

- Ekološka svest u našem gradu gotovo da ne postoji, što smo mogli i da primetimo tokom čišćenja, tako da su akcije ovog tipa preko potrebne kako bismo barem malo doprineli u očuvanju okoline u kojoj živimo. Ceo projekat i sama akcija čišćenja su, po mom mišljenju, bili vrlo uspešni i radujem se da nastavimo sa ovakvim radom, nadam se, sa još većim odzivom i na više lokacija - napominje Selena Kostakiev.

Vranje, Mladi za mlade
foto: Mladi za mlade

Zbog loših vremenskih uslova na početku akcije odziv je bio nešto manji od očekivanog. Međutim to nije sprečilo aktiviste da se upute ka naselju Ledene stene i tamo za nešto više od dva i po sata volonterskog rada đubretom napune 20 kesa zapremine 120l.

Nažalost tih oko 2.000 litara smeća nije sve, i neočišćena je ostala polovina naselja. To nam pokazuje u kakvom svetu trenutno živimo, ukazuju iz organizacije Mladi za Mlade.

- Kao što smo rekli tokom prezentacije, nije kriva opština što ne čisti, već narod koji baca smeće gde stigne. Među đubretom koje smo pokupili bilo je najviše plastike i zaštitnih maski i rukavica, a pored toga našli smo nebrojanu količinu kesa, limenki, odeće i obuće, i još puno toga.

Vranje, Mladi za mlade
foto: Mladi za mlade

Veliki broj naših sugrađana iz tog naselja pohvalio je našu akciju, a nekolicina je i sama stavila rukavice i maske i odlučila da pomogne. Ipak nisu svi bili tako fini, i u jednom trenutku smo od nepoznate gospođe dobili žalbu i pretnju jer smo dobrovoljno došli da očistimo njeno naselje.

Vranje, Mladi za mlade
foto: Mladi za mlade

Tokom pauze za osveženje koju je sponzorisala BiVoda širili smo svest o tome kako ne treba zagađivati, a jedan lep momenat bio je kada se nekoliko dečaka ponudilo da pomogne i da nam pokaže gde u naselju ima najviše đubreta. Kasnije su nas pitali da li ćemo ponovo doći i dali sledeći put i oni mogu da čiste. Po završetku akcije smo po dogovoru sa JKP Komrad svo prikupljeno đubre (a bilo ga je mnogo), odložili na adekvatno mesto kako bi kasnije bilo skladišteno na deponiju. Sve u svemu, napravili smo prvi veliki korak ka zdravijem i lepšem okruženju, zabavili smo se, i uživali u svom tom radu jer smo znali da činimo dobro delo našem gradu, kao i našoj planeti. U narednom periodu potrudićemo se da ponovo organizujemo akciju sličnog tipa, sa većim odazivom i na više lokacija. Mi smo napravili prvi korak, a sada treba tako i da nastavimo - ističe na kraju Andrej Stojanović.

(Kurir.rs/T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track