DONESI ODLUKU OSTAVI CIGARETE: Obeležen Svetski dan bez duvanskog dima
Foto: T.S.

javno zdravlje

DONESI ODLUKU OSTAVI CIGARETE: Obeležen Svetski dan bez duvanskog dima

Srbija -

U Vranju je u centru grada u ponedeljak obeležen 31. maj, Svetski dan bez duvanskog dima.

Ovaj značajan datum po kalendaru javnog zdravlja, Centar za promociju zdravlja u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Crvenim krstom i Kancelarijom za mlade obeležio je podelom zdravstveno-edukativnog materijala i saveta za odvikavanje od pušenja građanima Vranja. Akcija je organizovana u pešačkoj zoni u tom gradu.

Ovogodišnji slogan akcije je ''Donesi odluku, ostavi duvan''.

Dr Marija Nakić iz Centra za promociju zdravlja u izjavi za medije istakla je da ovogodišnji slogan naglašava značaj osnaživanja podrške svim korisnicima duvana, u njihovoj nameri da ostave cigarete.

Vranje
foto: T.S.

Dr Dragan Pešić iz Centra za prevenciju naglasio je da je cilj akcije da se skrene pažnja javnosti na zdravstvene i druge posledice upotrebe duvanskih proizvoda, ali i na činjenicu da je smanjenje upotrebe duvana jedna od najvažnijih preventivnih mera za očuvanje zdravlja svih nas.

On je dodao da svaki pušač ima pravo da dobije informacije o štetnom uticaju duvanskih proizvoda izlaganjem duvanskom dimu, svaki pušač ima pravo da dobije podršku za odvikavanje od pušenja.

Vrata Centra za prevenciju su otvorena za sve naše građane tokom cele godine. Građani mogu da urade preventivne preglede i da dobiju savete kako za pravilnu ishranu tako i za odvikavanje od pušenja, poručuju iz Centra za prevenciju u Vranju.

(Kurir.rs/T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track