00:52

Ovako jutros izgleda žarište eksplozije u Čačku: Meštani u strahu od požara, neki se još nisu vratili kućama

iSTRAGA

EKSPLOZIJE U FABRICI SLOBODA U ČAČKU: Još nije poznat uzrok nesreće, ali situacija se polako smiruje HRONOLOGIJA

Srbija -

Tokom noći odjekivale su jake detonacije iz fabrike "Sloboda", koje su se čule u celom Čačku. Najdramatičnije je bilo u naselju Jezina.

Još nije poznat uzrok nesreće, a situacija se polako smiruje. Svi radnici su evakuisani, kao i građani koji žive u blizini fabrike i nema povređenih. Najbitnije je da nema žrtava, rekao je gradonačelnik Čačka. Vatrogasci čekaju da se steknu uslovi kako bi ušli u fabriku.

Vojni analitičar Aleksandar Radić

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je da se u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku, u kojoj je noćas došlo do ekspolozije, proizvodi municija različitih kalibara, od 20 do 155 milimetara.

"Oni proizvode municiju za protivavionske topove Bofors 40 milimetara, municiju za haubice 155 milinara NATO kalibar, tenkovske projektile 125 milimetara i municiju za topoove 30 milimetara", kazao je Radić.

On je naveo da je fabrika u poslednjim godinama razvila poslovanje i da je izvoz, kao i kod drugih domaćih fabrika, baziran na potraživanjima sa Bliskog istoka.

Brnabić: Najvažnije da nema povređenih, sve ostalo ćemo sanirati

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je najvažnije da u eksploziji u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku nije bilo povređenih, a da će sve što je uništeno biti sanirano.

"Najvažnije je da nema povređnih, a sve ostalo će se sanirati", rekla je Brnabić..

Brnabić je kazala da će se naknadno utvrditi koji su uzroci požara.

02:56

Gori vojna fabrika u Čačku: Požar i eksplozije u Slobodi, građani evakuisani

Stoka u selu Pridvorice stradala od posledica eksplozije

I dalje se čuju eksplozije iz magacina u fabrici "Sloboda", koji je ukopan u brdo i okrenut ka selu Pridvorica. Magacin je udaljen od ostalih objekata, pa nije bilo štete na drugim objektima. Iz magacina još uvek ima dima i ima tragova vatre i to nisu dobre vesti, zbog vatre se dešavaju i detonacije, koje su povremeno veoma jake, javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

Meštani iz Pridvorice su prijavili da im je stradala stoka od posledica eksplozije. Ekipa RTS je otišla u Pridvorice.

Vulin: Eksplozija se desila u magacinu gotovih proizvoda

Ministar Aleksandar Vulin rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je situacija u Čačku pod kontrolom.

Kaže da je od jutros od 1.30 u direktnoj vezi sa Lukom Čaušiće, šefom sektora za vanredne situacije i direktorom policije Rebićem.

"Čaušić je otišao na teren i okupio 35 vatrogasaca Sektora za vanredne situacije plus 10 vatrogasaca iz Čačka, koji su dežurali. Naš najveći strah je bio da neko nije evakuisan, na svu sreću svi radnici su evakuisani", naveo je Vulin.

Prema njegovim rečima, na svu sreću eksplozija se desila u magacinu gotovih proizvoda, ne u samoj proizvodnji, što je sreća.

"Razmatrano je da se evakuiše značajni deo Čačka, ali nije bilo potrebe. Nakon 24 sata od poslednje detonacije, vatrogasci će moći da uđu", kaže Vulin i naglašava da je najbitnije da sve bude bezbedno.

Situacija se smiruje, mogu se čuti povremene detonacije

Tokom noći odjekivale su jake detonacije iz fabrike "Sloboda", koje su se čule u celom Čačku. Najdramatičnije je bilo u naselju Jezina.

Situacija se značajno smirila, samo povremeno se čuju detonacije.

Očekuje se zvanično saopštenje iz Ministarsva odbrane.

O šteti će se govoriti kasnije, a očekuje se da ekipe uđu u fabriku kada to bude bezbedno.

Normalizovan saobraćaj u Čačku, zatvoren samo put ka fabrici

Posle tročasovne blokade saobraćaja u okolini fabrike "Sloboda", sada je sve otvoreno. Samo put koji vodi ka fabrici je još uvek zatvoren.

Detonacije se i dalje mogu čuti i slabije i jače. Više se ne vidi dim iznad fabrike. Stanovništvo se polako vraća svojim kućama.

Nema pristupa delu grada u okolini fabrike

Policija još ne dozvoljava pristup fabrici, javlja reporter RTS-a sa lica mesta. Građani u blizini fabrike su evakuisani, neki su proveli noć u podrumu.

Uznemireni žitelji kažu da se mogu videti tragovi eksplozije po automobilima. Na nekim kućama su popucala i stakla, javlja reporter RTS-a.

Još se mogu čuti detonacije u okolini fabrike, ali su one manjeg intenziteta.

03:15

JUTRO POSLE EKSPLOZIJE U ČAČKU, DETONACIJE SE ČULE I ZOROM

Vatrogasci čekaju da bi mogli da intervenišu

Spremne su profesionalne vatrogasno-spasilačke jedinice sa devet pripadnika i tri vozila, ispred fabrike su i vatrogasna vozila fabrike sa 10 njihovih radnika. Intervenisaće kada se steknu uslovi.

To je 800 metara od ulaza u krug fabrike. Nema razloga za paniku. Svi radnici su evakuisani i nalaze se na bezbednom mestu.

Serija detonacija u čačanskoj fabrici "Sloboda" počela je nešto pre dva časa izjutra, ali još nema informacija o uzrocima nesreće.

Detonacije su se povremeno čule oko pola šest, ali znatno ređe i manjeg intenziteta i reporteri RTS-a na licu mesta kažu da se situacija smiruje.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, izjavio je za RTS da nema žrtava i povređenih, da je oko šezdeset radnika radilo u trećoj smeni i da su svi odmah evakuisani, a negde oko pola tri evakuisana su i četiri radnika, koja su se od eksplozija sklonila u podrum.

"Oko pola dva su se čule prve detonacije, one su se dogodile u magacinu ubojnih sredstava. Dobro je da se eksplozija i požar nisu se dogodili u proizvodnim halama", rekao je Todorović za RTS.

Inače, magacin se nalazi na nekih 800 metara od ulazne kapije.

Sektor za vanredne situacije mobiliše ekipe za spasavanje i apeluje na građane koji žive u blizini fabrike da ne izlaze iz kuća kako se ne bi izlagali nepotrebnom riziku.

Vatrogasno-spasilačke ekipe, sa devet pripadnika i tri vozila, kao i vatrogasna vozila fabrike "Sloboda" sa deset radnika nalaze se ispred fabrike i intervenisaće kada se steknu uslovi, saopšteno je iz Sektora za vanredne situacije.

Kurir.rs

Bonus video:

02:56

Gori vojna fabrika u Čačku: Požar i eksplozije u Slobodi, građani evakuisani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja