NIKO NE MOŽE OČISTITI KOLIKO MOŽEMO ZAPRLJATI! U Malom Zvorniku obeležili Svetski dan životne sredine FOTO
Foto: T.Ilić

u akciji

NIKO NE MOŽE OČISTITI KOLIKO MOŽEMO ZAPRLJATI! U Malom Zvorniku obeležili Svetski dan životne sredine FOTO

Srbija -

MALI ZVORNIK - Na Svetski dan životne sredine, 5. jun, u Malom Zvorniku je održana ekološka akcija čišćenja desne obale reke Drine i Zvorničkog jezera u sklopu priprema tih terena za predstojeće turističke manifestacije.

U borbu za čistiju životnu sredinu zajednički su krenuli meštani Malog Zvornika sa zaposlenima iz JP ‘’Srbija šume’’ da uklone sve ono čemu nije mesto pored zelene drinske vode i na obali.

Mali Zvornik, čišćenje obale Drine
foto: T.Ilić

Oko 150 do 200 učesnika razmilelo se na sve strane u akciji koju su organizovali malozvornička opština, JP “Srbija šume” i JKP “Drina” iz Malog Zvornika. Predsednik opštine Zoran Jevtić kaže da je važno ukazivati na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine i svakodnevno o tome podizati svest građana.

- Ne može niko da očisti onoliko koliko mi možemo da zaprljamo. To nije samo ovde slučaj, svuda je taj problem. Imamo predivnu reku Drinu, Zvorničko jezero, ali u njih stiže što ne treba iz drugih uzvodnih opština gde, nažalost, imamo na obali reke locirane deponije otpada, uglavnom divlje.

Mali Zvornik, čišćenje obale Drine
foto: T.Ilić

To stiže ovde i naša opština ne može sama sve da očisti. Ključ je u nama, svim građanima, da se pre nego što bacimo parče papira ili flašu zapitamo šta to radimo, koliko ljudi treba da ide za nama da sve očiste.

Naše KJP ‘’Drina’’ je pre pet godina imalo 71 zaposlenog, a sada ih je 49, i jednostavno ne mogu sve da postignu. Moramo svi da vodimo računa o Drini, jezeru, šumi, da ih ne prljamo. Ovo je uvod u manifestacije koje slede ‘’Skobaljijadu i gurmanijadu’’ za sedam dana, kao ‘’Dina je smisao života’’ krajem jula – kaže Jevtić.

Mali Zvornik, čišćenje obale Drine
foto: T.Ilić

Prema njegovim rečima danas je čišćen deo obale od HE ‘’Zvornik’’ nizvodno ka Starom mostu, a ekipe su upućene i u mesne zajednice u priobalju Zvorničkog jezera. Želja je da akcija postane tradicionalna, da bude proširena i ka šumama, a u planu je da sve MZ budu očišćene, bar njihovi centralni delovi uz podršku KJP ‘’Drina’’.

Igor Braunović, direktor JP ‘’Srbijašume’’ rekao je da se ovo preduzeće pridružilo opštini da zajednički na ovakav način obeleže Svetski dan zaštite životne sredine i očiste otpad oko reke Drine.

Mali Zvornik, čišćenje obale Drine
foto: T.Ilić

- Ovo je i prilika da poželimo da Drina bude uvek reka koja će da spaja i čija će voda nositi samo ono što je biljnog, ili životinjskog porekla. Naša aktivnost je pošumljavanje, ozelenjavanje, a sada smo hteli da uradimo i ovo, da se posvetimo ovom vidu zaštite životne srdine čišćenjem priobalja Drine – kazao je on.

Podsetimo, nedavno je organizovana akcija čišćenja Zvorničkog jezera iz kojeg je za pet dana uklonjeno oko 45 tona raznog smeća, pretežno plastične i limene ambalaže, starih uređaja i aparata, frižidera, šporeta kao i otpada od tekstila, garderobe i obuće.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track