Najnovije vesti

KRUŠEVAČKO BLAGO O KOME SE MALO ZNA: Radionica u zaštićenom parku Osredak (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

zaštita prirode

KRUŠEVAČKO BLAGO O KOME SE MALO ZNA: Radionica u zaštićenom parku Osredak (VIDEO)

Srbija
20:07h

U godini velikog jubileja – 650 godina od osnivanja Kruševca i obeležavanja Dana grada – Vidovdana, organizuje se niz manifestacija. Jedna od njih je i edukativna radionica "Vidovdanski eko dan“.

U okviru radionice, realizovane na zaštićenom području "Osredak“ učestvovali su učenici nekoliko osnovnih i srednjih škola, a obišli sui h: gradonačelnica Jasmina Palurović, zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović, pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Ivan Parezanović i direktorka JKP „Kruševac” Snežana Radojković sa saradnicima.

Specijalni rezervat prirode „Osredak“ zauzima površinu od 245 hektara na području Kukljina, Bele Vode i Globodera. Rešenjem Ministarstva za zaštitu životne sredine dat je na upravljanje JKP „Kruševac“.

"Očuvanje i održavanje zaštićenog područja na zakonom propisan način podrazumeva i velike obaveze, a i odgovornost građana“. U saradnji sa JKP “Kruševac”, najpre je trebalo očistiti deponije i ukloniti otpad, urediti staze I napraviti plan koji bi u saradnji sa resornim Ministarstvom obezbedio režim zaštite 2. i 3. stepena. Sve u cilju očuvanja prirodnih retkosti i staništa", rekla je gradonačelnica Jasmina Palurović.

rezervat prirode, priroda, Osredak
foto: Printscreen/ Youtube

Direktorka JKP „Kruševac“ Snežana Radojković precizirala je da je do sada uklonjeno oko 5.000 kubika otpada i pokošeno preko 3 hektara invazivnih, odnosno nepoželjnih biljnih vrsta. Saradnja sa Ministarstvom ekologije je odlična. Prošle godine, JKP dobilo je od njih terensko vozilo Lada niva i finansijska sredstva za obeležavanje graničnog područja, edukativne I informativne table. Trenutno se vrši monitoring biljnih vrsta, a kasnije će se uraditi i monitoring životinjskih.

rezervat prirode, priroda, Osredak
foto: Printscreen/ Youtube

Takođe, radi se na izradi 10 godišnjeg plana upravljanja, a biće postavljene kule osmatračnice, vizitorski centri, odgovarajući mobilijar… Samo za ovu godinu opredeljeno je oko 2,5 miliona dinara za predviđene aktivnosti. Pomoćnik gradonačelnice za ekologiju Ivan Parezanović je izjavio da se u specijalnom rezervatu prirode „Osredak“ radi pre svega na očuvanju močvarnih staništa, 44 biljne vrste, kao i staništa ptica, vodozemaca i gmizavaca.Posebno je karakterističan žuti lokvanj, biljka strogo zaštićena u flori Srbije. Ova eko radionica organizovana je povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track