23:45

MISTERIJA KAMENOG ZIDA SKRIVENOG U KURŠUMLIJI

KURIR TELEVIZIJA

MISTERIJA KAMENOG ZIDA SKRIVENOG U KURŠUMLIJI: Jedinstven u SVETU decenijama pod velom TAJNI - NIKO ne zna kako je nastao!

Srbija -

Ekipa emisije "300 čuda" sa doktorom Semirom Osmanagićem i njegovim prijateljima, odlučila je da istraži Brankovu kulu, ili kako je još zovu Koršumlijski zid, kako bi doprineo rešavanju ove misterije o kojoj se dugo priča u ovom delu Srbije.

Prvo su se sreli sa Savetijem Nikolićem iz Rudara kako bi saznali nešto više o Brankovoj kuli i zašto se ona baš tako zove.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

- Pričalo se da je tu živeo jedan Branković - rekao je Savetije, a potom dodao da na Brankovoj kuli postoji šestougaoni kamen za koji postoji teorija da ga je izbacio vulkan koji su meštani Rudara nosili čak do Prokuplja, a kasnije koristili za ambar.

Brankova kula se nalazi na izuzetno nepristupačnom terenu, te se ekipa veoma namučila vozeći kolima, pa su čak morali da iseku i pomere stabla koja su pala na šumski put.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

Ekipa je stigla do srednjovekovne tvrđave, gde se nalazila kapija što dokazuju klinovi od metala i kanal koji je predstavljao zaštitni bedem oko utvrđenja, a Semir je potvrdio sumnje da se na ovom mestu nalazila građevina, a kada je malo bolje pogledao rekao je da je moguće da se tu zapravo nalazila grobna punka.

Posle duge šetnje uspeli su da pronađu tragove i utvrdili odakle počinje kula. Kameni zid koji su otkrili dugačak je oko 100 metara, a visok je od jednog do 10 metara.

Kamen koji su otkrili na Koršumlijskom zidu naziva se Bazalt, i on je prirodni fenomen, ima ga još i na Karibima, Južnoj Americi, Vijetnamu...

Smtra se da su u dalekoj prošlosti, pre neolita, postojale nepoznate civilizacije, koje su koristile ovaj kamen za izgradnju.

Doktor Semir kvalifikovao je kuršumlijski zid kao jedinstven u svetu.

300 čuda
foto: Kurir Televizija

- Pronašli smo tragove drevne kulture koje su mogle da manipulišu sa velikim brojem kamenova koje su prenosili i teško mi je reći kolike su dimenzije ovih skuptura. Dakle, reč je o nepoznatoj kulturi - rekao je Osmanagić.

Dok je ekipa istraživala zid, nestala su dva člana, ali sve se dobro završilo jer je kamerman ostavio stativ, koji je pomogao u tome da se svi ponovo okupe.

(Kurir.rs)

Bonus video:

10:19

PAS ŠARKO NAJVEĆI FAN OPERSKE MUZIKE: Narodnjake ne može da smisli, a kad vidite kako reaguje kad čuje Mariju Kalas ISTOPIĆETE se

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja