ŽIČKU HRISTOVULJU DOBIO PESNIK IZ BEOGRADA: Evo ko je bio živi i za šta je dobio nagradu
Foto: J. S.

Kraljevo

ŽIČKU HRISTOVULJU DOBIO PESNIK IZ BEOGRADA: Evo ko je bio živi i za šta je dobio nagradu

Srbija -

Žiri u sastavu: Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović, Miloš Milišić i Dragan Hamović odlučio je da ovogodišnji dobitnik jednog od najuglednijih pesničkih priznanja u Srbiji - "Žičke hrisovulje", bude pesnik iz Beograda Nikola Vujčić i to "za poeziju svedenog jezika u traganju za jedinom reči".

U obrazloženju ovogodišnjeg žirija za dodelu nagrade, između ostalog, stoji: "U poeziji Nikole Vujčića, pažljivo i posebno ispisivanoj, reči su kolektivni junaci i glavni tematski fokus. Reči jedne druge ispituju, osporavaju i overavaju".

- Vujčić je već pune četiri decenije na srpskoj pesničkoj sceni. Objavio je 12 knjiga pesama, počev od knjige "Tajanstveni strelac" iz 1980. godine pa sve do najnovije knjige pesama "Skrivenosti". Dobitnik je brojnih književnih nagrada, a tom impresivnom nizu pridružila se ove godine i nagrada za celokupan pesnički opus, kaže pesnik Dejan Aleksić, jedan od članova žirija za dodelu „Žičke hrisovulje".

Nikola Vujčić je rođen 1956. godine u Velikoj Gradusi na Baniji, diplomirao je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pesme su mu prevođene na mnoge svetske jezike, a on sam prevodi poeziju sa ruskog jezika. "Žička hrisovulja", kao značajno književno priznanje, podrazumeva unikatnu "zlatopečatenu povelju" i ikonu Preobraženja i biće uručena dobitniku na sam dan Preobraženja Gospodnjeg - 19. avgusta, pod svodovima srednjovekovnog manastira Žiča.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track