NOVO SPOMEN OBELEŽJE: Na trgu u Loznici podići će krst od belog grčkog kamena kavali!
Foto: T. Ilić

Na Trgu Vuka Karadžića

NOVO SPOMEN OBELEŽJE: Na trgu u Loznici podići će krst od belog grčkog kamena kavali!

Srbija -

LOZNICA – Grad Loznica dobiće u svom najužem centru novo spomen-obeležje, veliki krst, odlučeno je na jučerašnjoj (9.6) sednici Skupštine grada. Prema rečima Dragane Jovanović, glavnog urbaniste grada, nalaziće se na mestu nekadašnje cvećare, pored fontana, i neće nadvisiti postojeći objekat na trgu.

Spomen-obeležje će biti ukupne maksimalne visine od 430 santimetara sa uzdignutim platoom i postoljem širine 140 santimetara, a dimenzije samog krsta biće dva sa 1,4 metra. Krst će biti izrađen u belom grčkom kamenu, kavali, reljefno obrađen i uklapaće se u postojeći ambijent Trga Vuka Karadžića.

Loznica
foto: T. Ilić

Kako je Jovanovićeva rekla odbornicima, inicijativu za podizanje krsta podnela je Crkvena opština Staroloznička povodom obeležavanja jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji je prošao, a on će istovremeno simbolizovati i stradanje naroda ovoga kraja u oba svetska rata, ali i događajima pre njih. Skupština je usvojila i odluku o osnivanju petočlanog odbora za podizanje krsta na čijem čelu je mr Drago Simić, akademski slikar, predstavnik lozničkog Centra za kulturu ’’Vuk Karadžić’’.

Rok za postavljenje novog spomen obeležja nije preciziran, ali u lokalnoj amoupravi kažu da će nastojati da se ono što pre nađe u centru Loznice i dodatno ulepša centralni gradski trg.

Kurir.rs/T. Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track