U KRALJEVU OTVORENA IZLOŽBA CIKLUS U SLAVU ŽENE: Otvorio je istoričar umetnosti Slobodan Jelić
Foto: J. S.

događaj

U KRALJEVU OTVORENA IZLOŽBA CIKLUS U SLAVU ŽENE: Otvorio je istoričar umetnosti Slobodan Jelić

Srbija -

U galeriji Kulturnog centra "Ribnica" Kraljevo otvorena je izložba crteža i skulptura umetnice Aleksandre Draganjac, pod nazivom "Ciklus u slavu žene - njene puti".

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Slobodan Jelić koji je istakao da mlada umetnica u svom radu posvećuje veliku pažnju izboru materijala i tehničkom postupku koji je vodi stvaranju što bogatijih asocijacija kod posmatrača.

- Reakcija na ostvareni oblik nije samo estetička i emocionalna, nego i maštovita. Ona ne želi da njeno delo bude samo uobličeni materijal, već skup stvarnih predmeta, koji navode na razmišljanje i otkrivaju nova značenja povezana sa iskustvom posmatrača. Svojim skulpturama naša umetnica traga za istinom koja nije realizam već samo sličnost. Tražeći jedan novi moderni izraz, blizak muzici i poeziji, umetnica ne zapostavlja činjenicu već, naprotiv, insistira na njoj da je umetnost pre svega sredstvo komunikacije, pa prema tome i njena poruka treba da bude čitljiva - kazao je Jelić.

On je dodao da su njeni crteži puni ekspresije i čine ih ovalni oblici, skulpturske konture i mnoštvo dramatičnih linija. Karakteriše ih težnja ka idejnoj emociji i apstrakciji. Ono što skulptura zadržava, to crtež, svojom razigranošću linija i apstrakcijom, ispoljava.

Prisutnima se potom obratila i Aleksandra Draganjac.

- Ja sam ostala dosledna sebi i sferi interesovanja. Moj opus je ženska put, samo što ovog puta nadograđujem čistotu oblika, što se vidi na radovima. Što se tiče skulptura, motive sam uzimala iz prirode i povezivala sa prirodnim materijalima, kao što su kamen, peščar, mermer - rekla je autorka izložbe.

Aleksandra Draganjac je rođena 1990. godine u Kraljevu gde je i završila srednju Umetničku školu. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti Zvečan - Kosovska Mitrovica, na vajarskom odseku, u klasi profesora Peka Nikčevića. Na istom fakultetu završila je i master studije.

Ovo je njena treća samostalna izložba i biće otvorena za posetioce do 22. juna.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track