TRADICIONALNA MANIFESTACIJA U MALOM ZVORNIKU: Drina je smisao života
Foto: T. Ilić

uživanje

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA U MALOM ZVORNIKU: Drina je smisao života

Srbija -

Po jedanaesti put pored zelene Drine, nizvodno od HE "Zvornik", danas je održana malozvornička "Skobaljijada i gurmanijada". Manifestacija je okupila brojne ribolovce, kuvare i gurmane sa raznih strana, na "Skobaljijadi" se pojavilo 95 takmičar na jednoj od najlepših evropskih ribolovačkih staza, a na "Gurmanijadi" se nadmetalo 15 ekipa u pripremanju riblje čorbe, gulaša na lovački način i vojničkog pasulja.

Predsednik opštine Zoran Jevtić kazao je da je ovo otvaranje ovogodišnje sezone i uvod u četvorodnevnu manifestaciju "Drina je smisao života" planiranu krajem jula.

"Poštovanje epidemijskih mera i dobra imunizacija, Mali Zvornik je među vodećim mestima Srbije po broju vakcinisanih, omogućili su da se družimo pored divne Drine. Nadamo se da će situacija biti takva da održimo manifestaciju ‘’Drina je smisao života’’ i u sklopu nje Somovijadu i regatu na Zvorničkom jezeru. Nama je turizam veoma važan, u toku su radovi na uređenju druge trećine Podzemnog grada, ali i arheološkom nalazištu Orlovine. Želimo da Mali Zvornik bude mali samo u nazivu, a veliki na turističkoj mapi Srbije", kazao je Jevtić, a manifestaciju je zvanično otvorila Ivana Nikolić, narodna poslanica iz Uba, opštine koja je zbratimljena sa Malim Zvornikom.

Mali Zvornik, Drina, priredba
foto: T. I.

Dan je bio kao stvoren za druženje pa su se na obali pušili kotlići, radile su varjače, dodavali začini, spremao se srneći gulaš, riblje čorbe, bilo je ’’nervoznog krompira’’, ali i rezervi u vidu roštilja. Istovremeno su ribolovci bili raspoređeni duž obale i strpljivo pokušavali da prevare ribu. Kraj jednog kotlića našla se tročlana ekipa ’’Kurajberi’’ iz Loznice u sastavu Ljutomir Rundić, Vladan Jakovljević i Petar Petrović koja je od pre nekoliko godina izlazi na ovakve kulinarske ‘’okršaje’’.

"Veliko je zadovoljstvo ponovo izaći među ljude, družiti se, posebno pored naše Drine. Kuvamo pasulj, u čemu smo imali značajnih uspeha na sličnom skupu u Komiriću, gde su nas pozvali i ove godine. Trudićemo se da učestvujemo na što više ovakvih skupova, a usput ćemo izoštriti kulinarski osećaj za kvalitet", kaže ‘’kapiten’’ Petrović.

Manifestaciju je upotpunio i bogat kulturno – zabavni program, nastup folklora, izložba knjiga i kreativna dečija radionica pisanja i crtanja na temu "Drina je u srcu", a na kraju su proglašeni najuspešniji učesnici. Na ‘’Skobaljijadi’’ je ubedljivo prvi Davor Janušić iz Zvornika (BiH) sa 13.895 gram poena, drugi je njegov sugrađanin Sejo Vehidić (2.065), a treći Milan Dimitrijević (1.415) iz Ljubovije. U kategoriji pasulja najbolji je ‘’Kotlić grom’’ iz Komirića, drugi je "Čiča Gliša" iz Brasine, a treći loznički ‘’Kurajberi’’, kod čorbi je najuspešniji "Drinski vajat Mišić" iz Donje Borine, druga je ‘’Drinska štuka’’ iz Loznice, a treće ‘’Sidro’’ iz Zvornika (BiH) dok je najukusniji gulaš spremila "Podgorka" iz Osečine, drugi je ‘’Nezaborav’’ iz Donje Trešnjice, a treći "Prijevoj" iz Čačka. Organizatori očekuju još bolju posetu iduće godine i obećavaju još jedno lepo uživanje pored neponovljive Drine.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track