VELIKA HUMANITARNA AKCIJA U KRUŠEVCU: Izbegličkim porodicama uručeni ključevi 20 stanova (FOTO)
Foto: Opštinska uprava Kruševac

KROV ZA 73 LJUDI

VELIKA HUMANITARNA AKCIJA U KRUŠEVCU: Izbegličkim porodicama uručeni ključevi 20 stanova (FOTO)

Srbija -

U Kruševcu je sprovedena velika humanitarna misija, jer su dodeljeni ključevi za 20 stanova izbegličkim porodicama sa teritorije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, sa prebivalištem na teritoriji grada Kruševca.

Stambena zgrada je sagrađena u okviru potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji. Ove stanove koristiće 20 porodica sa ukupno 73 člana, a daju se u zakup sa mogućnošću kupovine.

Skupu se najpre obratio zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović.

1 / 6 Foto: Opštinska uprava Kruševac

- U godini kada obeležavamo jubilej – 650 godina od osnivanja grada podelićemo ključeve našim sunarodnicima i prijateljima koji su ostali bez svojih domova i zajedno obeležiti nov početak i novu etapu u njihovim životima. Veliku zahvalnost za ovaj projekat dugujemo svim partnerima u okviru RHP programa koji se u Kruševcu sprovodi od 2014. godine. Finansijska sredstva za izgradnju ovih 20 stanova obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog fonda RSP kojim upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope i koji je donirao preko 560 000 evra, dok je učešće grada Kruševca oko 65 miliona dinara, rekao je Jovanović.

Zamenik gradonačelnice je takođe podsetio da je do sada u Kruševcu kroz program stambenog zbrinjavanja obezbeđeno 50 stanova u zakup uz mogućnost kupovine, 10 stanova za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, 3 montažne i 5 seoskih kuća i 6 paketa građevinskog materijala.

Na svečanosti su govorili i predstavnik delegacije EU u Srbiji Marčelo Repići, predstavnica UNHCR/OEBS Ivana Jelić, direktor Jedinice za upravljanje projektima Dušan Kovačević, komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić a u ime korisnika zahvalila se Rajka Komlenović.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji projekat Republike Srbije, BiH, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS – a i UNHCR –a, finansira se sredstvima EU, koja je i najveći donator, SAD, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track