ĐACI MLEKARSKE ŠKOLE IMAJU ISPIT KAKVOG NEMA NA BALKANU: Mladi Piroćanci danima polažu maturu i to na ovom siru! (FOTO)
Foto: RTS Printscreen

degustacija se podrazumeva

ĐACI MLEKARSKE ŠKOLE IMAJU ISPIT KAKVOG NEMA NA BALKANU: Mladi Piroćanci danima polažu maturu i to na ovom siru! (FOTO)

Srbija -

PIROT - Za pripremu pirotskog kačkavalja, belog sira, kajmaka ili voćnog jogurta, potrebno je više dana. Liči, ali nije najava za priču o mlečnim specijalitetima, već o maturskim ispitima učenika Mlekarske škole u Pirotu – jedinstvene na Balkanu.

Maturski ispit za učenike Mlekarske škole traje onoliko dana koliko je potrebno da se napravi kvalitetan mlečni proizvod. Učenicima su na raspolaganju radionice, laboratorije i stručni saveti, ali rad mora biti samostalan. Degustacija maturskog rada se podrazumeva.

Mlekarska škola, Pirot, pirotski kačkavalj
foto: RTS Printscreen

"Odličan je sir, dobio sam čistu peticu na maturskom. Nije bilo teško, jer smo na praksi to stalno radili", hvali se Andrija Matejić, učenik Mlekarske škole.

Ivona Cenev kaže da je matura ovde specifična i da može da traje nekoliko dana u zavisnosti od proizvoda. "Ja na primer radim voćni jogurt i to traje dva dana", kaže Ivona Cenev.

Igor Stevanović objašnjava da se u Mlekarskoj školi u drugoj godini uče fermentisani proizvodi - jogurt, voćni jogurt, kiselo mleko, a u trećoj godini rade sireve. "Vrlo je zanimljiva škola, jer ima dosta prakse", ocenjuje Stevanović. Radionica škole preradi 5.500 litara mleka

Mlekarska škola, Pirot, pirotski kačkavalj
foto: RTS Printscreen

Svakoga dana u radionici škole preradi se 5.500 litara mleka. Osim tehnologa i majstora, u rad su od prvog dana školovanja uključeni i đaci.

"Svo ono znanje, sveže stečeno znanje iz školskih klupa, prenose i obogaćuju kroz praktičan rad u našoj mlekarskoj radionici. Mlekarska škola ima iza sebe 75 godina tradicije obučavanje kadra za potrebe prehrambene industrije", Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Najpoznatiji proizvod škole je pirotski kačkavalj. Učenici kažu da je to i najteži maturski ispit, jer kačkavalj treba pripremiti na tradicionalan način, ručno u korpi od leskovog pruća. Ali su zato najbolji diplomci Mlekarske škole poznati i traženi majstori.

(Kurir.rs/RTS/Branislav Jovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track