ZA SRBE IZ AUSTRIJE: Ovo je Specijalna bolnica Banja Koviljača (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

Vinfrid Pingеr U POSETI

ZA SRBE IZ AUSTRIJE: Ovo je Specijalna bolnica Banja Koviljača (FOTO)

Srbija -

U prvu zvaničnu posetu Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Banja Koviljača"‘ boravio je danas Vinfrid Pingеr, gеnеralni dirеktor Zavoda za pеnzijsko osiguranjе Austrijе (PVA), dan pošto je sa ovom renomiranom zdravstvenom ustanovom potpisan Ugovor o pružanju mеdicinskе rеhabilitacijе austrijskim osiguranicima srpskog porekla.

Prema rečima dr Aleksandra Jokića, direktora Specijalne bolnice "Banja Koviljača", juče je bio istorijski dan u razvoju ove ustanove jer je potpisan, verovatno, najveći i najznačajniji komercijalni ugovor o trogodišnjoj saradnji između državnog penzionog fonda Austrije i Specijalne bolnice kao državne ustanove koja se bavi banjskim lečenjem, a rad na ovom projektu trajao je pet godina.

Vinfrid Pingеr, Banja Koviljača
foto: Kurir/T.I.

- Velika je važnost ovakvog ugovora ne samo za Banju Koviljaču nego i srpsku rehabilitaciju i državno zdravstvo Srbije uopšte. Ovo je velika čast, ali i odgovornost jer od onoga što mi budemo uradili u naredne tri godine zavisi da li ćemo ugovor produžiti i da li će i ostali naši centri za rehabilitaciju imati priike da učestvuju u tome. Daćemo sve od sebe da reprezentujmo našu državu i rehabilitaciju na najbolji mogući način, da u Austriju odavde što ode lepša slika. Potrudićemo da uradimo što je do nas – kazao je dr Jokić.

On je rekao i da je realno da od avgusta iz Austrije počnu da pristižu prvi pacijenti, koliko će ih biti zavisi od interesovanja, ali ako je suditi prema broju svakodnevnih telefonskih poziva "to će prevazići i naša i njihova očekivanja".Vinfriеd Pingеr je posle onoga što je video kazao da Specijalna bolnica "spada u top klasu evropskih banja".

Vinfrid Pingеr, Banja Koviljača
foto: Kurir/T.I.

- U Austriji postoji veliki broj Srba koji tamo žive i koji imaju različita oboljenja, ali se retko usuđuju na negu na stranom jeziku jer ga neki nisu dobro savladali. Sjajno je što možemo da im ponudimo lečenje na njihovom maternjem jeziku. Kada se uzme u obzir da oboleli ljudi osim fizičkog bola osećaju i psihički pritisak važno je da neko dođe u ovakvo mesto i moram priznati da ovako lepo okruženje nikada nisam video. Što se mene tiče, nadam se da mi neće biti potrebno banjsko lečenje, ali ako bi bilo odlučio bih se da dođem ovde – rekao je on.

Vinfrid Pingеr, Banja Koviljača
foto: Kurir/T.I.

Danas je u Koviljači bio i Zoran Panović, direktor Republičkog zavoda za socijalno osiguranje, koji je ocenio da je "ovo izuzetan dan za Srbiju jer je prvi put neki naš rehabilitacioni centar potpisao ugovor sa državnim penzionim fondom strane države".

- Ovo je mogućnost i za druge naše rehabilitacione centre da pokušaju ostvariti ovakav rezultat. Uz velike zasluge kolega iz ove ustanove bez pomoći ministarstava rada i zdravlja ovo ne bi bilo moguće i ovo je projekat od državnog značaja. Očekujem da će ugovor biti u potpunosti ispunjen i produžen – ocenio je on.

Vinfrid Pingеr, Banja Koviljača
foto: Kurir/T.I.

Podsetimo, ugovor o trogodišnjoj saradnji juče su potpisali prеdstavnici Spеcijalnе bolnicе za rеhabilitaciju i Zavoda za pеnzijsko osiguranjе Austrijе u prisustvu ministarkе za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja dr Darijе Kisić Tеpavčеvić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara u Beogradu.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track