KRALJEVO: Zbog vrućina povećana potrošnja vode, nadležni apeluju na racionalno korišćenje
Foto: EPA/Ilustracija

apel

KRALJEVO: Zbog vrućina povećana potrošnja vode, nadležni apeluju na racionalno korišćenje

Srbija -

Zbog izuzetno visokih temperatura znatno je povećana potrošnja vode u gradu na Ibru, čak za jednu trećinu proizvodnje, kažu u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod“ Kraljevo i apeluju na potrošače da racionalno troše.

Po rečima Srećka Nestorovića, izvršnog direktora u kraljevačkom “Vodovodu”, u nekim normalnim uslovima dnevna proizvodnja vode je oko 280 litara u sekundi, a sada se kreće od 380 pa čak i do 400 litara u sekundi.

- Voda za piće se u velikoj meri koristi nenamenski za zalivanje bašti i polivanje dvorišta, pranje vozila i slično, a to je resurs koji se mora čuvati. Apelujemo na potrošače da namenski i racionalno koriste vodu, kako ne bi došlo do poremećaja u snadbevanju i havarija na mreži. Preporučujemo da potrošači pregledaju svoje instalacije, jer je moguće da postoje curenja na vodokotlićima ili nekim drugim priključnim linijama, kaže Nestorović.

On dodaje da Kraljevčani piju kvalitetnu vodu, hemijski i bakteriološki čistu i ispravnu za piće, koja se svakodnevno kontroliše, a Zavod za javno zdravlje, kao akreditovana ustanova, vrši uzorkovanje vode tri puta nedeljno.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track