BOGAT PROGRAM VIDOVDANSKIH SVEČANOSTI: Kruševac slavi 650 godina postojanja
Foto: Kurir/Ž. M.

MNOGI GOSTI U LAZAREVOM GRADu

BOGAT PROGRAM VIDOVDANSKIH SVEČANOSTI: Kruševac slavi 650 godina postojanja

Srbija -

Grad Kruševac obeležio 650 godina od osnivanja srednjevekovne srpske prestonice, pa je za sam dan Grada - Vidovdan pripremljen bogat program brojnih događaja.

Kruševljani su danas bili domaćini kompletnom državnom rukovodstvu, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Vladom Republike, delegacijama pobratimskih gradova i drugim brojnim gostima.

Noćas je u Crkvi Lazarici održano Bdenije, jutros je služena Svečana arhijerejska liturgija, a zatim je usledila litija do Spomenika kosovskim junacima, gde je sveštenstvo Eparhije kruševačke služilo pomen, a u popodnevnim satima očekuje se dolazak patrijarha srpskog gospodina Porfirija. Rukovodstvo Grada položilo je vence stradalnnicima na Slobodištu u Drugom svetskom ratu, na Spomenik palim pripadnicima vojske, policije i rezervistima stradalim od 1991-1999. godine, na Spomenik palim ratnicima od 1912. do 1918. kod krsta na Bagdali i na Spomenik kosovskim junacima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u devet časova položio venac na Spomenik kosovskim junacima, u centru grada, a zatim je Vlada Srbije održala posebnu sednici, u Gradskoj upravi, kojoj je prisustvovati i šef države.

Programom posete državnog rukovodstva bile su predviđene posete raznim ustanovama i institucijama. Predsednik je obišao rekonstruisani Dijagnostički centar, a premijerka Ana Brnabić sa resornim ministrima je u Biznis inkubator centru prisustvovala predstavljanju projekta dogradnje i opremanja Regionalnog industrijskog tehnološkog parka u Kruševcu.

Ministarka privrede Anđelka Atanacković je, zajedno sa generalnim direktorom Trajal korporacije Milošem Nenezićem, otvorila novu fabrik – „Obilićevo“ na Jasikovcu, a ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je posetila Regionalni centar za upravljanje otpadom „Srnje“, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić položio je kamen temeljac za stadion FK „Jedinstvo“, a ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je razgovarala sa građanima u romskom naselju “Marko Orlović”.

Centralni događaj u današnjem programu proslave velikog jubileja Kruševca je otkrivanje Spomenika Knezu Lazaru u naselju Stari aerodrom, koji je osveštao Vladika David (Perović) sa sveštenstvom Kruševačke eparhije. Spomenik je visok četiri metra, a postavljen na postamentu od deset metara. Autori ovog umetničkog dela su Boris Stajkovac i Tomo Komatina iz Beograda. Danas je svečano otvoren i rekonstruisani Trg kosovskih junaka, na čijem uređenju je rađeno nekoliko meseci.

Na svečanoj sednici Skupštine grada uručena je Vidovdanska nagrada, najviše priznanje grada Kruševca premijerki Srbije Ani Brnabić, a zatim i Vidovdanske plakete i pohvale zaslužnim ustanovama, preduzećima, organizacijama i pojedincima.

Izuzetno bogat program Vidovdanskih svečanosti završava se u centru grada, na platou ispred Kuće Simića, gde će večeras biti izvedena prva srpska opera "Na uranku", Stanislava Biničkog, rođenog u Jasici, pored Kruševca.

Program proslave Vidovdana i šest i po vekova od nastanka prestonice Kneza Lazara traje tokom celog meseca, a do sada su održane brojne izložbe, istorijski naučni skup, razni kuturni, umetnički, zabavni i sportski sadržaji.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track