ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 140-GODIŠNJICE VRANJSKE GIMNAZIJE: Posthumno plaketa je dodeljena dr Vukašinu Antiću
Foto: Kurir/T.S., .

lepo

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 140-GODIŠNJICE VRANJSKE GIMNAZIJE: Posthumno plaketa je dodeljena dr Vukašinu Antiću

Srbija -

Održana svečana akademija povodom 140. godišnjice vranjske Gimnazije, jedne od najstarijih škola u Srbiji. Podsećanje na velikane profesore i učenike ove obrazovne ustanove, intelektualnu elitu Srbije.

Posthumno plaketa je dodeljena dr Vukašinu Antiću u znak zahvalnosti za značajan doprinos ostvarivanju obrazovnih i naučnih dostignuća, kao i za podršku u obnovi fondacije Svečana akademija pod nazivom "Velikani govore'' održana je povodom 140. godišnjice vranjske Gimnazije "Bora Stanković".

Na svečanoj akademiji koja je održana u pozorištu gradonačelnik dr Slobodan Milenković istakao je da je ovo prilika da se podsetimo početaka srednjoškolskog obrazovanja u Vranju, ali i svih velikana koji su, svako na svoj način, dali doprinos njegovom razvoju. "Činjenica da je u Vranju samo tri godine nakon oslobođenja od Turaka, aktom ministarstva kneževine Srbije osnovana Gimnazija, govori da su naši preci imali razvijenu svest o neophodnosti opismenjavanja i obrazovanja stanovništva. Još početkom dvadesetog veka vranjska gimnazija bila je poznata po zvučnim imenima tadašnje intelektualne elite Srbije, koja je službovala u Vranju. Bili su to profesori Jaša Prodanović, Radoje Domanović, Milivoj Simić, Ljuba Davidović, Ilija Vukićević, Svetislav Simić. S druge strane najpoznatiji đaci koji su pohađali gimnaziju su Bora Stanković, Đorđe Tasić, Jovan Hadživasiljević, Kosta Todorović, Miodrag Ibrovac - rekao je gradonačelnik.

Podsetio je da je škola od svog osnivanja do danas pretrpela brojne reforme, ali da je uvek bila sinonim za široko obrazovanje, slobodoumnu misao i velika dela, kako profesorskog kadra tako i samih gimnazijalaca.

- Bezmalo vek i po kasnije Gimnazija "Bora Stanković'' je moderna i savremena obrazovna institucija u kojoj bogata saznanja stiču nove generacije Vranjanaca. Lokalna samouprava će i u narednom periodu pružati svu neophodnu podršku i pomoć rukovodstvu i zaposlenima Gimnazije da i u godinama koje dolaze nastave svoju misiju obrazovanja i vaspitanja mladih koji su budućnost našeg grada i naše zemlje”, istakao je gradonačelnik Milenković. Direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković naglasila je da znanje uvek svaku bitku dobija.

- Lični primer i posvećenost su najjače karike u obrazovanju i vaspitanju. Svako od nas ima svoj priziv koji sprovodi pomoću darova koje je dobio. 140 godina neko je već rekao mnogo ste stari, ali ovde je starost privilegija. I jesmo privilegovani kroz našu radost vekovima unazad. I kroz našu radost vekovima unapred. Vraćajmo se uvek tamo gde mislimo da nekome činimo dobro. Za generacije koje dolaze i za generacije koje odlaze, za nove susrete, za nove jubileje i za nove ljude koji će naše vreme poštovati i pamtit - zaključila je direktorka.

Na akademiji je govorio i Miloš Blagojević pomoćnik ministra prosvete. Na svečanosti su uručene plakete i zahvalnice pojedincima i kolektivima. Plakete su dobili Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, u čije ime je plaketu primio Zoran Kostić, posebni savetnik ministra prosvete, zatim gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, zamenica gradonačelnika Zorica Jović, Tomislav Simonović, dr Ljiljana Simonović, advokat Slobodan Nešić.

Posthumno plaketa je dodeljena i dr Vukašinu Antiću u znak zahvalnosti za značajan doprinos ostvarivanju obrazovnih i naučnih dostignuća, kao i za podršku u obnovi fondacije. Plaketu je primila njegova supruga Gorica Antić.

U ime nagrađenih zahvalio Zoran Kostić, posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U programu su nastupili učenici Gimnazije, operski pevač Oliver Njego i vokalni solista Branimir Stošić. Nakon toga u Galeriji Pozorišta otvorena je izložba pod nazivom "Vranjska gimnazija 1881 - 2021.'' čiji je autor Tomislav Simonović.

(Kurir.rs/T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track