Bajramska sofra u ponedeljak u Kragujevcu
Foto: Beta

Bajramska sofra u ponedeljak u Kragujevcu

Srbija -

"Bajramska sofra u Kragujevcu je još jedna slika dobre i plemenite duše tog grada. Ona je most koji premošsćava razlike među ljudima i širi mir, ljubav, toleranciju i razumevanje među ljudima, kako dolikuje jednom civilizovanom društvu, rekao je Šabani

KRAGUJEVAC - U pešačkoj zoni u centru Kragujevca sutra će biti postavljena Bajramska sofra povodom muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama. Oko sofre koja se u Kragujevcu organizuje treću godinu okupiće se muslimani da u miru čestitaju Bajram kao i građani Kragujevca drugih veroispovesti, nacionalnosti i kultura, da u zajedničkom druženju izraze međusobno poštovanje i razumevanje razlika.

Tradicija muslimana je da Bajramska sofra bude bogata hranom i poslasticama, kao što su baklave, tulumbe, urmašice halva i drugo. Gosti se osvežavaju bezakoholnim pićem i nakon prigodnog govora domaćina, služe se hranom i poslasticama sa Bajramske sofre. Bajramskoj sofri prilaze i muslimani koji nemaju novca da sebi u svojim domovima priušte Bajramsku sofru, pa ona ima i svoju humanu dimenziju. Glavni imam Medžlisa islamske Zajednice, šumadijsko pomoravski Bajram efendija Šabani, rekao je agenciji Beta da je bajramska sofra mesto mira, blagostanja i razumevanja.

Bajramska sofra u Kragujevcu je još jedna slika dobre i plemenite duše tog grada. Ona je most koji premošsćava razlike među ljudima i širi mir, ljubav, toleranciju i razumevanje među ljudima, kako dolikuje jednom civilizovanom društvu", rekao je Šabani. On je dodao da za Bajramskom sofrom ljudi pružaju ruku jedni drugima i primerom u Šumadiji pokazuju svetu da pod božijim nebom ima mesta za sve. Prema rečima efendije Šabanija, očekuje se da će Bajramskoj sofri u Kragujevcu prisustvovati i srbijanski muftija, Muhamed Jusufspahić. U Kragujevcu ima oko 150 porodica muslimanske veroispovesti. Prema rečima Bajram efendije Sabanija najveći problem je nedostatak prostora, zbog čega se verske molitve obavljaju u privatnim kućama. Bajramsku sofru organizuju grad Kragujevac i kulturno društvo Islamske zajednice "Gajret". Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović uputio je čestitku svim građanima islamske veroispovesti za Ramazanski bajram. "Vernici u svojim praznicima traže smisao, sreću i nadu za bolji život. Neka svetlost praznika ramazanskog bajrama i ove godine podseti na važnost međusobnog uvažavanja, tolerancije, poverenja i razumevanja bez obzira na veru, naciju i političko opredeljenje", navodi gradonačelnik u čestitki.

Muslimani danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika, koji počinje izlaskom sunca. Ramazanski Bajram obeležava kraj jednomesečnog posta, i slede dani veselja - dani Bajrama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track