KOSCI POKAZALI SVOJE UMEĆE: Žito se kosilo i ređalo u snopove kao što su to radili naši preci! FOTO
Foto: S.U.

Održane 24. Severnobanatske žetelačke svečanosti

KOSCI POKAZALI SVOJE UMEĆE: Žito se kosilo i ređalo u snopove kao što su to radili naši preci! FOTO

Srbija -

KIKINDA- Kako su naši preci nekada kosili žito i ređali snopove, a šta jeli da im vrelo sunce ne bi otupelo zamahe, danas su prikazali članovi osam ekipa na 24. Severnobanatskim žetelačkim svečanostima.

U ataru sela Sajan kod Kikinde, sa kosama i srpovima u rukama, letinu su kao pre sto i više godina skidali žeteoci iz Sente, Iđoša, Sajana, Crna Bare, Kikinde, Subotice, ali i članovi dve ekipe iz susedne Mađarske. Posao su okončali pre iznenadnog i kratotrajnog letnjeg pljuska.

žetva, Kikinda
foto: S.U.

Do parcele sa žitom kosci su išli u povorci. Najstariji kosac bio je Ferenc Hereši (84) iz Sente.

- Nekada nije bilo žetelačke mehanizacije i modernih kombajna. Imali smo samo kose, srpove i naše ruke. Žito je vezivano u snopove koje su vukli konji na kolima. Postojala je samo mašina koja od klasja odvaja seme. Tada, a i sada, u pogledu ručne kosidbe žita, ništa se nije promenilo. Za kosca je najvažniji dobar alat, da je kosa oštra. U suprotnom, kosac bi se brzo umorio- pojasnio je Ferenc.

žetva, Kikinda
foto: S.U.
žetva, Kikinda
foto: S.U.

Okačila kosu o klin

Ester Fekete (67) iz Sajana, do pretprošle godine, na Severnobanatskim želelačkim svečanostima, redovno je muškarcima uzimala meru u ručnoj kosidbi žita. Imati Ester za člana ekipe, značilo bi pobedu na tradicionalnom takmičenju. Međutim, Ester je rešila da kosu okači o klin. Od ove godine, Ester je sudija. Dugi niz godina bila je jedina žena kosac u Vojvodini i redovno pobeđivala muškarce. Na ovom takmičenju rešila je da se oproba u novoj ulozi i oceni “ko je kosio, a ko vodu nosio”.

žetva, Kikinda
foto: S.U.

Nekada se u žitorodna polja i skidanje letine odlazilo u cik zore, a vraćalo s prvim mrakom. I na ovom takmičenju, pored izgleda kosca i njegovih pomagača, ocenjivala se visina pokošene strnjike i način na koji su složeni snopovi.

žetva, Kikinda
foto: S.U.

Bodovala se oštrina kose,ali i kako je pripremljen žetelački doručak. Kosci su se sladili šunkom, slaninom, kobasicom, sirom, barenim jajima i krompirom, crnom lukom... Šara Benjocki, predsednica KUD „Adi Endre“ iz Sajana, ukazala je da je lane manifestacija izostala zbog korone, a 1999. godine zbog poznatih ratnih okolnosti.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja