02:52

DA LI STE PROBALI VLAŠKE PALAČINKE?

KURIR TELEVIZIJA

DA LI STE PROBALI VLAŠKE PALAČINKE? Osim što imaju specifičan naziv prave se na POTPUNO DRUGAČIJI NAČIN od onih koje svi znamo!

Srbija -

Specijalitet sela Timočke Krajine su vlaške palačinke ili plašinte. Iako se mogu nadevati po ukusu, domaćice koje tradiciju prenose s kolena na koleno filuju ih punomasnim kravljim sirom i jajima, i prže na vrelom ulju.

U umešnosti pripremanja ovog vlaškog specijaliteta Timočanke se takmiče svakog leta na „Plašintijadi“ koju organizuje Udruženje „Vredne Vlajne“.

vlaške palačinke
foto: Kurir Televizija

Aleksandra Rucić iz Rudne Glave plašinte priprema po starom porodičnom receptu, onako kako su ih oduvek spremale žene u njenoj porodici. Vlaške palačinke, iako se tako zovu, nemaju sličnosti sa običnim palačinkama.

- Zamesi se ovično kiselo testo, sačeka se da naraste, naprave se male loptice, razvuku se i prave se filom - rekla je Aleksandra.

vlaške palačinke
foto: Kurir Televizija

Aleksandra je najmlađa takmičarka na tradicionalnoj „Plašintijadi“ koju od 2017.godine u Rudnoj Glavi oganizuju „Vredne Vlajne“. Kako žiri i posetioci ocenjuju ukus i izgled ovog vlaškog specijaliteta, učesnice imaju svoje male tajne kako bi baš njihove plašinte bile najbolje.

vlaške palačinke
foto: Kurir Televizija

- Naša kašinta je karakteristična zbog sira, zato što se sa našeg sira ne skida kajmak jer je punomasan. Svako selo pakuje palačinke drugačinje, neko na četiri, neko na pet, a neko na šest uglova - rekla je takmičarka Žaklina Radulović.

Vlaške palačinke jedu se za doručak, užinu ili večeru. Iako se i dalje spremaju u mnogim timočkim domaćinstvima, mnogi žele da ih probaju baš na Plašintijadi. Ova kulinarska manifestacija deo je turističke ponude opštine Majdanpek a posetioci mogu da u blizini Rudne Glave vide i druge atrakcije.

vlaške palačinke
foto: Kurir Televizija

- U neposrednoj blizini Rudne Glave se nalaze i dva spomenika, priroda, kompleks vodopada koji svakako morate da vidite, najveći prirodni kameni most u Srbiji... - rekao je Predrag Radaković, direktor TO Majdanpek.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:28

SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track