03:30

SELO KOD ČAČKA BEZ VODE

KURIR TELEVIZIJA

MEŠTANI SELA KOD ČAČKA MUKU MUČE BEZ PIJAĆE VODE! Platili priključak na vodovod pre 12 godina, još uvek nemaju ni kapi!

Srbija -

Kada temperature lagano dostižu četrdeseti podeok na termometru, u Srbiji postoje građani koji nemaju vodu. Naime, meštani čačanskog sela Mojsinje godinama se suočavaju sa problemom u vodosnabdavenju, iako su ugovorne obaveze za priključenje na vodosistem Rzav izmirili još 2007. godine.

Miroslav Pavlović, i pored toga što nema zdrave pijaće vode, nema ni onu za tehničku upotrebu. Situaciju, kako kaže, dodatno pogoršavaju tropske vreline.

"Imam nešto malo vode u bunaru, ali to nije dovoljno za kupatila i za stoku, svinje... Oko kuće ništa ne radim, bašta je suva", očajan je Miroslav.

I kod Vojina Jovanovića, koji je još pre 12 godina izmirio sve ugovorne obaveze, situacija je ista iako vodovod prolazi u blizini njegove kuće.

Čačak
foto: Kurir Televizija

"Prvu ratu sam platio 2007. godine, a poslednju 2009. godine. Od tada čekam i uopšte nema izgleda da će dobiti vodu!", kaže on, koji mora čak u Gornju Trepču da bi se snabdeo sa pijaćom vodom ili da plaća cisternu.

Slično se snalazi i Nada Jovanović, već pet godina burad puni kod komšija.

Predsednik Mesne zajednice Mojsinje navodi da se rešenje ovog gorućeg problema odlaže više od jedne decenije i da mu ne vidi kraj.

"Ljudi su prekinuli da plaćaju, pa su ponovo počeli 2017. i 2018. pa su lagali. Prošle godine sam potpisao sa vodovodom ugovor da se pod hitno uradi voda za crkvu i školu, ta su sredstva uplaćena na njihov račun a oni ništa nisu uradili", kaže predsednik MZ.

Čačak
foto: Kurir Televizija

Kada je 2018. godine puštena voda u Donju Trepču, izgrađeno je osam kilometara meže i priključeno je 200 potrošača, navodi Zoran Pantović, direktor čačanskog Vodovoda. Po tom modelu treba da se uradi i priključenje na vodosistem Rzav.

"Očekujem da će ove godine tako biti i sa Mojsinjem. Zaključeni ugovori, izrada razvodne mreže i priključenje novih potrošača", navodi on i upozorava da nije Vodovod pravio ugovore sa potrošačima o učešću, a da je u njihovoj nadležnosti garancija kvaliteta i kvantitet vode, priključuje potrošače, a sisteme, cevovode, razvodnu mrežu, rezervoare, nadzorne radove finansira grad Čačak, odnosno građani.

Nadležni u čačanskom vodovodu kažu da MZ Mojsinje i Donja Trepča sa gradom treba da regulišu sistem razvodne mreže, a da je do sada uloženo oko milion evra u sistem vodosnabdevanja (odnosno rezervoar i crpne stanice).

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:06

DUNAV ODLIČNOG KVALITETA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track