LILALO FESTIVAL U LOZNICI: Od koncerata do Vukovih brkova
Foto: T. I.

tradicionalno i moderno

LILALO FESTIVAL U LOZNICI: Od koncerata do Vukovih brkova

Srbija -

Loznica, Tršić i Banja Koviljača biće od sutra do 12. jula u znaku festivala “LilaLo” koji priređuje Turistička organizacija grada Loznice (TOGL). Na festivalu, posvećenom narodnom običaju lilanja koji se zadržao u ovom delu Srbije, biće za četiri dana priređeno dvadesetak programa, bukvalno za svačiji ukus, uz više propratnih sadržaja, najavljeno je iz TOGL.

Snežana Perić, direktorka TOGL, pozvala je sve građane i goste lozničkog kraja da posete ‘’LilaLo’’ festival.

"LilaLo’’ je muzičko - scenski festival koji afirmiše stvaralaštvo mladih, ali je namenjen svim generacijama, sve sa željom da se naš narodni običaj lilanje, autentičan za Loznicu i Podinje, sačuva za generacije koje dolaze. Za sve programe ulaz je besplatan kao što će tokom festivalskih dana biti i autobuski prevoz na relaciji Banja Koviljača - Loznica – Tršić – kazala je ona. Festival počinje sutra, a svečano otvaranje zakazano je od 20 časova, u Vukovom domu kulture, na kome će premijerno biti prikazan dokumentarni film ‘’Lilanje u Loznici’’ snimljen prošle godine. Istoga dana u podne će biti otvorena multimedijalna izložba ‘’Božansko nadahnuće - Miroslavljevo jevanđelje’’ u Muzeju Jadra, na šetalištu će Teatar Mimart iz Beograda izvesti performans ‘’Vatralj’’, a u 22 časa počeće koncert Uvertire i rok bend Solo. U subotu, drugoga dana festivala, u Tršiću počinje takmičenje ‘’Brkovi po Vuku’’ od 18 časova, dva sata kasnije na otvorenoj pozornici na Saborištu sviraće polaznici Škole rok gitare i bend Solo, a program koncertom zatvara dr Nele Karajlić. U nedelju će u Banji Koviljači biti održana smotra folklora ‘’Kolo za dukat’’, u Tršiću u 14 časova proglašeni pobednici nadmetanja ‘’Brkovi po Vuku’’, za koju se prijavili takmičari iz više mesta Srbije i Republike Srpske, a od 20 časova, posle nastupa KUD ‘’Karadžića’’ kod Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, počinje tradicionalano paljenje lila napravljenih od kore divlje trešnje ili breze. Sat kasnije na saborištu u Tršiću nastupa pevačica Zoi, a posle nje bend Negativ. Završnoga dana, 12.jula, na Petrovdan, u amfiteatru Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Banji Koviljači nastupaju etno-bend Lila i Crkveni hor ‘’Sabor srpskih prosvetitelja’’ čime će zvanično biti spuštena zastava na ovogodišnji ‘’LilaLo ‘’ festival. Tokom trajanja festivala biće održano više pratećih programa, izložba zanatskog piva, izložba oldtajmera, etno-bazar i auto-moto skup, u Tršiću i Loznici.

Lozničani i njihovi gosti imaće priliku da se dobro zabave tokom festivala još samo da i nebo bude na njihovoj strani i ostane suvo pošto su gotovo svi programi predviđeni na otvorenom.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja