LOZNICA PRED PETROVDAN: Lile na svakom koraku, cena ista kao prošle godine (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

PRIPREMA ZA NEDELJU

LOZNICA PRED PETROVDAN: Lile na svakom koraku, cena ista kao prošle godine (FOTO)

Srbija -

Uoči praznika Petrovdana, odnosno nedelje kada će biti upaljene lile, njihovi prodavci pojavili su se na više mesta u gradu, a najviše ih je kod lozničke zelene pijace. Cena je ostala prošlogodišnja od 150 do 200 dinara, a prodavci kažu da prodaja nije loša.

Loznica, lila
foto: Kurir/T.I.

- Naravno da ljudi kupuju. To je lep narodni običaj i treba deci kupovati lile da ih pale uoči Petrovdana. Uglavnom kupuju jednu, dve, roditelji, ali i bake i deke tako da sam zadovoljna. Ode toga dosta, neki prodaju i po hiljadu komada. Lani je malo bilo slabije zbog ove korone, ali se sada narod opustio pa se sve vratilo u normalu, ili se tako čini. Tradiciju treba poštovati, a lilanje je baš lep običaj - kaže jedna žena koja je zauzela poziciju na mostu i na ogradu naslonila tridesetak lila.

Loznica, lila
foto: Kurir/T.I.

Paljenje lila je običaj sačuvan u lozničkom kraju i ovom delu Srbije, a Crkvena opština staroloznička već jednu deceniju organizuje zajedničko paljenje lila u porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice gde se okupi više od 500 mališana. Čak je na tom mestu i prošle godine bilo lilanja iako ono zbog pandemije nije bilo organizovano. Lile pale deca i mladi na raskrsnicama gde se narod okuplja, uzvišenjima, mestima gde ima prostora i odakle se njihov plamen što dalje vidi. Lile su napravljene od kore divlje trešnje ili breze koja se osušena stavlja na drveni štap, a običaj njihovog paljenja, odnosno lilanje simbolizuje vremena kada su hrišćani bili progonjeni i mučeni, vezivani za stubove, polivani smolom i paljeni.

Od pre tri godine Turistička organizacija Loznice organizuje manifestaciju ’’LilaLO’’ posvećenu ovom običaju.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track