LETNJA ŠKOLA U MANASTIRU SVETI PROHOR PČINJSKI: "Mi smo deca neba"
Foto: T.S.

jubilej

LETNJA ŠKOLA U MANASTIRU SVETI PROHOR PČINJSKI: "Mi smo deca neba"

Srbija -

U Manastiru Sveti Prohor Pčinjski povodom 950 godina od osnivanja biće organizovana letnja škola pod nazivom "Mi smo deca neba".

Tema letnje škole koja će , uz bogat sadržaj predavanja i aktivnosti, biti realizovana od 15. do 18. jula je "Pravoslavni Balkan u 13. i 14. veku." „Cilj škole je očuvanje istorijskog nasleđa, duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta“, navodi se u saopštenju jednog od organizatora, Svepravoslavnog društva „Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“ u Vranju. Predavači će biti profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Jelena Erdeljan, prof. dr Vlada Stanković, prof. dr Dragoljub Marjanović i dr Vuk Dautović.

Pokrovitelji su Pravoslavna Eparhija vranjska i Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pri Ministarstvu inostranih poslova Srbije. Osim Justinovog društva u Vranju suorganizator letnje škole je i Filozofski fakultet u Beogradu.

Projekat letnje škole i kampa „Mi smo deca neba“ ima za cilj da srpsku omladinu koja živi van svoje matice upozna sa kulturnom, istorijskom i duhovnom baštinom našeg naroda, kao i da učvrsti vezu između Srbije i omladine u dijaspori.

Projekat je namenjen studentima i srednjoškolcima u dijaspori, kao vid njihovog dodatnog obrazovanja, duhovnog i kulturnog uzdizanja, ali i buđenja nacionalne svesti i osećaja pripadnosti svom narodu i matičnoj državi, saopštavaju organizatori. Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track