IZLOŽBA MILOŠA ŠOBAJIĆA U KRUŠEVCU: Predstavljena kolekcija od devet slika
Foto: Kurir/Ž.M.

otvorena do 28. jula

IZLOŽBA MILOŠA ŠOBAJIĆA U KRUŠEVCU: Predstavljena kolekcija od devet slika

Srbija -

Izložba slika Miloša Šobajića u Legatu Mića od Mačve u Kruševcu je jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Kruševcu u ovom meesecu.

Predstavljena je kolekcija od devet monumentalnih slika rađenih kombinovanom tehnikom, skulptura “Knez Lazar”, kao i komentar koji je veliki srpski i evropski slikar zapisao u knjigu utisaka, za vreme svoje prve posete Legatu - “On je i dalje tu, na našem selu, zemlji i na nebu”.

Šobajić je povodom velikog jubileja Kruševca i srpske istorije – 650 godina srednjevekovne srpske prestonice nekadašnjem prestonim gradu podario i svoje poslednje umetničko delo - statuu “Knez Lazar”.

izložba, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

- Ovo je rođačko umetničko jedinstvo između Miloša Šobajića i Milića od Mačve. Šobajić je gostovao kod nas 2010. u okviru manifestacije “Raspeto Kosovo” i tom prilikom nam je poklonio sliku “Veliki manevar”. Kruševljani su veoma zainteresovani za aktuelnu izložbu, svakog dana imamo veliki broj posetilaca. Kako je Legat turistička atrakcija u ovom gradu, imamo i najavljenu ekskurziju, ističe Nebojša Lapčević, urednik programa u Legatu Milića od Mačve.

Izložbu je otvorio Radovan Jokić, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo i kreativne industrije, a Maja Iskjerdo, supruga Miloša Šobajića održala je emotivni govor u kojem je istakla da je Šobajić u svom stvaralaštvu, nesvesno, ukazivao na stradanje, gušenja i bežanja Srba, jer je na takvom mestu rođen.

izložba, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

- Izložba slika koja je pred nama kao glavnu tematiku ima progon, bežanje, ali i pobedu. Šobajić traži bunt u sebi, ali i u drugima. Traži novi izraz da bi artikulisao svoje delo ekspresionističke tendencije. Dakle, on nije slikar koji slika i ćuti, već neko ko treba da nas probudi, da nas trgne iz učmalosti i ukaže na to da odustajanja nema. Ujedno, on kroz svoje slike „širom raširenih ruku“ pokazuje nam beskonačnu ljubav, jedini pravi pokretač celokupne vasione. Imao je ogromnu želju da u našem prestonom gradu, u Kruševcu, usmeri svu svoju umetničku snagu za stvaranje spomenika Knezu Lazaru, kome se toliko divio, kazala je - Maja Iskjerdo i gradonačelnici Kruševca Jasmini Palurović uručila model za spomenik, sa posebnom molbom i željom da on trajno ostane u Muzeju grada Kruševca, pored Meštrovićeve makete crkve Lazarice.

Kruševac, Izložba
foto: Kurir/Ž.M.

- Miloš Šobajić, taj “metafizičar u tami” opsednut beznađem karnalnosti, osobeni je slikarski teolog pustoši koji ikonizuje čovečanstvo u raspadnom postludiju… Miloš Šobajić je besni gestičar, režiser jedne slikarske drame u kojoj je dramska opruga zategnuta do pucanja. Taj poosobljeni Šobajićev potez narušava uobičajeni hijerarhijski poredak. Taj potez u sebi ima nešto od graciozne brutalnosti odsečnog i nepredvidljivog udarca u kakvoj istočnjačkoj borilačkoj veštini. Neukrotivi gest, eros prekoračenja i silovita uprizorenja izazvana dramatičnim naletima na platno i besnim udarima četke, kod Šobajića imaju katarzični učinak. Uostalom, sam Šobajić je zapisao “Delo čija energija nije dovedena do krajnosti jeste već umrlo.” U odnosu na njegove slike i skulpture množina izložbi koje možemo da vidimo u današnjim galerijama izgledaju kao fabrikacija i puka dekoracija, napisao je u katalogu Izložbe likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov.

Izložba slika Miloša Šobajića u Legatu Milića od Mačve otvorena je do 28. jula ove godine.

(Kurir.rs/Ž.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track