BELOVODSKA ROZETA URUČENA PROF. DR DARKU TANASKOVIĆU: Tradicionalna manifestacija po 45. put u Beloj Vodi
Foto: Ž. M.

KRUŠEVAC

BELOVODSKA ROZETA URUČENA PROF. DR DARKU TANASKOVIĆU: Tradicionalna manifestacija po 45. put u Beloj Vodi

Srbija -

Kuševačka tradicionalna kulturna manifestacija "Belovodska rozeta", po 45. put, počela je 12. jula u pomoravskom selu Bela Voda i trajala je do 18. jula. Program je započeo 25. Vajarskom kolonijom "Belovodski peščar" i 10. Mozaičarskom kolonijom "Mladen Srbinović".

U završnom delu kulturne manifestacija "Belovodska rozeta", uručena je nagrada ovogodišnje laureatu – prof. dr Darku Tanaskoviću. Rozetu je uručila gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Kruševac
foto: Ž. M.

Direktorka Kulturnog centra Kruševac Violeta Kaplarević govorila je o manifestaciji "Belovodska rozeta" koja je nastala još 1976. godine, kao izraz tradicije kamenorezačkog zanatstva. Od 1988. godine, uvek u julu, kamena rozeta ”Cvet u kamenu” uručuje se slavodobitniku za lični doprinos razvoju srpske kulture i umetnosti. Do sada "Cvetom u kamenu" nagrađeno je ukupno 29-ro izuzetnih kulturnih i umetničkih stvaralaca iz zemlje i inoistranstva. Prva dobitnica bila je Desanka Maksimović, a zatim Matija Bećković, Emir Kusturica, Vladeta Jerotić, mitropolit Amfilohije, nobelovac Peter Handke, Milorad Pavić, Dušan Kovačević i drugi.

Besedu o ovogodišnjem dobitniku održao je sekretar Eparhije kruševačke protojerej stavrofor Dragi Veškovac.

Kruševac
foto: Ž. M.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović je istakla da je "Belovodska rozeta" manifestacija koja beleži tradiciju dugu više od četiri i po decenije i da je utisnula snažan pečat na kulturnoj mapi Srbije, s obzirom da je nastala kao izraz tradicije kamenorezačkog zanatstva.

- Po 45. put, kamena rozeta se uručuje slavodobitniku za doprinos u razvoju srpske kulture i umetnosti. Odavde su izašla velika umetnička dela koja krase brojne trgove mnogih gradova, koja su na svojoj vrednosti dobijala vremenom. Želim da ova nagrada zauzme visoko mesto među svim Vašim nagradama i biografiji, a da u svojim javnim nastupima govorite o rozeti, Beloj Vodi i Kruševcu, rekla je gradonačelnica Jasmina Palurović. Nakon prijema nagrade, prof. dr Darko Tanasković je održao pristupnu besedu:

- Biti u ovako odabranom društvu dosad nagrađenih je veliki uspeh. Osećam veliku radost što se moj rad ceni, što se sagledao čitav rad tokom moje karijere. Vrlo rado ću govoriti o ovoj nagradi i ponositi se što sam jedan od dobitnika. U ovoj rozeti je trud klesarskog zanata, vidi se kako se druže čovek i kamen, jer kamen je božji dar sa kojim treba znati. A ovi majstori u Beloj Vodi dokazali su da znaju. Takođe, vaš kraj je poznat i po kalemarstvu i po klesarstvu, a to je čovekova želja i sposobnost da oplemeni prirodne darove - istakao je prof. dr Tanasković.

Kruševac
foto: Ž. M.

Profesor dr Darko Tanasković je rođen 1948. godine. Kompletno školovanje je završio u Beogradu, gde je i doktorirao. Radio je kao redovan profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, gde je predavao arapski jezik i književnost, turski jezik, orijentalnu filologiju itd. Tokom profesorske karijere predavao je i na univerzitetima u Skoplju, Sarajevu, Parizu… Bio je amabasador Savezne Republike Jugoslavije u Turskoj, Azerbejdžanu, Vatikanu, a od 2014 - 2018. godine je bio ambasador Srbije pri UNESKO. Objavio je više od 600 naučnih i stručnih radova i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Prigodan kulturno-umetnički program izvelo je KUD "Đurđevdansko kolo" iz Podgorice, a tri numere otpevala je vokalna solistkinja Bojana Radović iz glavnog grada Crne Gore, koja je doživela prave ovacije u prepunoj sali Doma kulture u Beloj Vodi.

(Kurir.rs/Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track