Najnovije vesti

NACIONALNA NAGRADA ZA ODRŽIVU URBANU MOBILNOST: Kruševac dobio još jedno vredno priznanje
Foto: Kurir/Ž. M.

NACIONALNA NAGRADA ZA ODRŽIVU URBANU MOBILNOST: Kruševac dobio još jedno vredno priznanje

Srbija

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je ove godine po prvi put javni poziv za dodelu podsticajnih sredstava za unapređenje stanja u oblasti održive urbane mobilnosti. Sredstva u iznosu od milion dinara su obezbeđena iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije održivog urbanog razvoja, a na konkurs su mogle da se prijave lokalne samouprave koje su u prethodnom periodu radile na unapređenju uslova za pešačenje, vožnju bicikla, javni prevoz itd. Posebno se bodovalo obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, a važan uslov je bio i da imaju usvojen Plan održive urbane mobilnosti. Devet lokalnih samouprava je konkurisalo na javni poziv (Kruševac, Niš, Vranje, Osečina, Novi Sad, Šabac, Kikinda, Beograd i Čajetina), a komisija je prijavu grada Kruševca ocenila najboljom.

Održana je Info radionica o Evropskoj nedelji mobilnosti i potpisan ugovor između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i grada Kruševca o dodeli podsticajnih sredstava za unapređenje održive urbane mobilnosti.

-Dodeljivanjem podsticajnih sredstava Kruševcu na osnovu prethodno raspisanog javnog konkursa, podstičemo kao Ministarstvo održivu urbanu mobilnost kao vrlo važnu komponentu budućeg razvoja jedinica lokalnih samouprava. Mnogo je važno da održiva urbana mobilnost postane redovna stvar koja se planira u lokalnim urbanističkim planovima, kao i da je važno promovisati jednu novu doktrinu u planiranju, a to je otpornost gradova, rekao je Đorđe Milić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja, i infrastrukture

Podsticanjem održive urbane mobilnosti daje se aktivan doprinos ka smanjenju produkcije ugljendioksida, što je važno sa stanovišta održivog koncepta razvoja u Srbiji.

Prema Milićevim rečima, kao građani moramo promeniti naviku da se u jednom vozilu vozi jedna osoba, da vozila budu maksimalno iskorišćena, kao i da vozila sa unutrašnjim sagorevanjem budu novije generacije.

-Moramo da podstičemo javni prevoz, biciklistički prevoz, sredstva prevoza koja koriste struju. Javni prevoz mora biti zasnovan na korišćenju električnih vozila, trolejbusa, tramvaja, istakao je pomoćnik ministra i najavio izgradnju biciklističke staze koja će povezivati Beograd i Novi Sad.

Grad Kruševac je lokalna samouprava koja je najviše doprinela unapređenju održive urbane mobilnosti u 2020. godini i dobio je podsticajna sredstava u iznosu od milion dinara. Kruševac je u okviru održive mobilnosti planirao da sredstva iskoristi za unapređenje infrastrukture javnog prevoza i vožnju bicikla.

-Predviđena sredstva iskoristiće se za postavljanje nadstrešnica na autobuskim stajalištima, potom za parkinge za bicikle, a radićemo i na promociji javnog prevoza. Održiva urbana mobilnost je već godinama aktuelna u Kruševcu, što potvrđuje i Evropska nagrada u ovoj oblasti. Trenutno radimo na proširenju mreže biciklističkih staza, favorizaciji javnog prevoza, a sve u smislu smanjenja emisije ugljendioksida i smanjenja efekata klimatskih promena, istakao je pomoćnik gradonačelnice Kruševca Ivan Parezanović.

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track