Zaposleni u novosadskom Zelenilu najavili štrajk

Kasne plate

Zaposleni u novosadskom Zelenilu najavili štrajk

Srbija -
Nama je isplaćena tek junska zarada i radnici su dovedeni na rub egzistencije, dok se u isto vreme rad obavlja u tri smene radnim danima i vikendom, ističe se u saopštenju sindikata

NOVI SAD - Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti JKP "Gradsko zelenilo" u Novom Sadu danas je najavio da će u sredu održati jednosatni štrajk upozorenja, zbog stalnog kašnjenja plata.

"Do danas je, po Kolektivnom ugovoru i Ugovoru o radu između zaposlenih i poslodavaca, trebalo da bude isplaćena akontacija za avgust. Nama je isplaćena tek junska zarada i radnici su dovedeni na rub egzistencije, dok se u isto vreme rad obavlja u tri smene radnim danima i vikendom", ističe se u saopštenju i dodaje da se "nikada više nije radilo, a plate nikada duže nisu kasnile".

Sindikalci traže hitnu reakciju rukovodstva JKP "Gradsko zelenilo", od koga se zahteva da "obezbedi pare i isplati platu", te da primi Odbor Sindikata i da ga upozna sa daljim poslovanjem i planovima kako da obezbedi normalno funkcionisanje preduzeća.

Sindikat od rukovodstva preduzeća traži da stupi u kontakt sa gradskom upravom i da zajednički reše nastalu situaciju.

"Znamo da nam je 2008, kada je bio manji obim redovnog održavanja, to održavanje fakturisano sa preko 400 miliona dinara, dok je danas održavanje, iako je teren povećan, smanjeno na 190 milina dinara", ističe se u saopštenju uz napomenu da Grad plaća četiri košenja godišnje, a da se tokom godine obavi između 8 i 12 košenja.

Sindikalci smatraju da se na taj način preduzeće "namerno dovodi u nepovoljan materijalno-ekonomski položaj" i naglašavaju da cene održavanja nisu menjane od 2001.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track