NEVREME OPUSTOŠILO ZAPADNU SRBIJU: Na udaru Ivanjica i Ćićevac
Foto: RINA

poplave

NEVREME OPUSTOŠILO ZAPADNU SRBIJU: Na udaru Ivanjica i Ćićevac

Srbija -

Nevreme koje je prethodnih dana zahvatilo Zapadnu Srbiju najviše problema napravilo je na teritoriji opštine Ivanjica, gde su se u selima podno planine Golija izlili bujični potoci i izazvali potpuno uništenje lokalne putne infrastrukture.

U selu Vučak odsečeno od sveta je oko stotinu domaćinstava. Jedan od meštana rekao je da u selu živi 12 dece do dve godine, kao i da ima i starih i bolesnih i da su totalno nemoćni.

Prema njegovim rečima, voda se izlila i odnela puteve, može da se kreće ali i to vrlo teško samo traktorima.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović kaže da je mehanizacija poslata na teren, ali da situaciju dodatno mogu da otežaju nove najvljene padavine, kao i da je neprohodno osam putnih pravaca.

"Stanje na terenu nije nimalo dobro, plaši nas što su najavili ponovni pljusak što bi moglo da dokrajči ono što smo sanirali do sada. Stanje u selima Gleđica, Vučak i Bratljevo je kritično, i trenutno smo poslali mehanizaciju da raščiste najkritičnije tačke na putevima u tim selima, trudimo se da puteve održavamo prohodnim, što nam je sada prioritet", rekao je on.

Zbog izlivanja reke Moravice došlo je do kvara i na magistralnom cevovodu u mestu Međurečje, gde zbog smanjenog dotoka vode meštani Ivanjice na višoj nadmorkoj visini nemaju vodu.

"Celokupno vodosnabdevanje na teritoriji grada je umanjeno za 50 odsto. Nestašice su najviše osetila domaćinstva u višim predelima naše opštine. U pomoću su nam pritekle susedne opštine Čajetina, Arilje i Lučani koje su poslale svoje cisterne i meštani sada koriste tu vodu, ali apelujemo na građane da je racionalno koriste kako ne bi došlo do ozbiljnijih restrikcija i nadamo se će uskoro biti saniran i taj problem", rekao je Mitrović.

Ogromna količina padavina napravila je probleme i u opštini Chićevac, gde je na glavnim ulicama nastao kolaps.

Usled obilne kiše kolektori nisu mogli da prime toliku količinu vode i ona se izlila na površinu.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track