SVEČANOST U KRUŠEVCU: Ministar prosvete Branko Ružić položio kamen temeljac za nov vrtić
Foto: Ž.M.

za najmlađe

SVEČANOST U KRUŠEVCU: Ministar prosvete Branko Ružić položio kamen temeljac za nov vrtić

Srbija -

Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je položio kamen temeljac za proširenje dva vrtića u Kruševcu, a u Velikom Šiljegovcu je uručio ključeve automobila za mobilnost Predškolske ustanove.

"Na Vidovdan smo potpisali ugovor, a danas polažemo kamen temeljac za dogradnju dva vrtića “Golub mira” i “Labud” , što će povećati kapacitete za boravak ukupno 160 – oro dece. Ova investicija je vredna 58 miliona dinara, projekat realizuje Ministarstvo prosvete uz podršku Svetske banke, a ima za cilj unapređenje vaspitanja i obrazovanja prvenstveno kod dece iz socijalno i ekonomski ugroženih društvenih grupa. Zajednički cilj Ministarstva prosvete i Grada Kruševca je stvaranje boljih uslova za odrastanje dece i za njihovu budućnosti, što je ujedno i budućnost naše prelepe Srbije. Projekat se odnosi na inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazavanje, a Ministarstvo je posvećeno tome da ono bude što dostupnije u Srbiji, što konkrretno dokazuju planirane i realizovane investicije", kaže vicepremijer Ružić.

kamen temeljac
foto: Ž.M.

Prema njegovim rečima, opština Varvarin je jedna je od 34 lokalne samouprave gde se sprovodi grant program ovog projekta. U saradnji sa Fondacijom “Novak Đoković” planiramo da u narednom periodu završimo i opremanje prostorija u objektima u Varvarinu, Brusu (selo Zlatari), u Trsteniku (Popina) po jedna prostorija u okviru škole, a u selu Velika Drenova biće adaptirane četiri prostorije. Planiramo da svi ovi radovi budu završeni do kraja godine, obećava ministar Ružić.

Vesna Živković, direktorka Predškolske ustanove “Nata Veljković” kaže da će korist od projekta imati deca, njihove porodice, predškolske ustanove, lokalne zajednice i mnogi drugi.

"Kruševac je u prethodne dve godine realizovao aktivnosti u okviru komponente tri ovog projekta kao nosilac lokalnog projekta “Podrška deci i porodici dobrobit za budućnost”. Na Vidovdan smo potpisali i novi ugovor u okviru komponente 1. pod nazivom “Unapređivanje dostupnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja”, čiji je cilj unapređivanje dostupnosti vaspitanja i obrazovanja posebno za decu iz ugroženih grupa od tri do pet i po godina, kroz povećanje broja mesta u našoj ustanovi.Kroz posebne programe podrške jačaće se kompetencije roditelja, a biće uspostavljeni i inovativni centri koji će poslužiti kao modeli za obuku i razmenu znanja vaspitača", ističe direktorka Vesna Živković.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, je naglasila da grad Kruševac ima odličnu saradnju sa svim ministarstvima i Vladom Srbije u celini.

"Predškolska ustanova “Nata Veljković” svake godine, zajedno sa Gradskom upravom, ulaže velike napore da se pobošljaju uslovi u vrtićima, da se oni obnove, očuvaju, da se nabavi sve ono što treba deci, od igračaka, klupica pa do nove opreme i proširenja prostora. Grad Kruševac poznat je i po tome da nema listu čekanja, tako da će sva naša dečica imati priliku da po završetku ovih radova dobiju jedan lep i funkcionalan prostor , istakla je gradonačelnica Kruševca. U Velikom Šiljegovcu, u dvorištu OŠ “Velizar Stanković Korčagin”, Predškolskoj ustanovi “Nata Velljković” uručeni su ključevi automobila, koji će pomoći pružanje usluga ove ustanive deci iz ugroženih socijalnih grupa i iz ruralnog područja.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track