TAKO SE VOLI SVOJE MESTO: Mladi iz Tršića "zasukali rukave" i očistili đubrišta
Foto: T. Ilić

svaka čast

TAKO SE VOLI SVOJE MESTO: Mladi iz Tršića "zasukali rukave" i očistili đubrišta

Srbija -

U Tršiću je u toku četvrti Međunarodni ekološki kamp koji ove godine ima deset učesnika iz Srbije i Republike Srpske. Oni će do nedelje kada se kamp završava, raditi na čišćenju više lokacija u lozničkom kraju, a već su dobar deo posla obavili.

"Čistili smo Tršić, kompleks Centra za kulturu i deo prema Vukovoj spomen-kući, juče Žićinu plažu u Banji Koviljači u susret predstojećoj regati ‘’Drina je samo jedna’’, a to ćemo učiniti na svim mestima gde nam prijave da je stanje kritično. O našim planiranim aktivnostima obavestili smo komunalne službe koje nam pomažu da neke od lokacija dovedemo u pristojno stanje. Osim čišćenja bavimo se uređivanjem sportskog mobilijara u školama i u gradu, što obuhvata njihovo farbanje i uređivanje. Posle farbanja sportskog mobilijara u Tršiću to smo uradili i u gradskim blokovima. Cilj kampa je zaštita životne sredine kao i edukacija mladih i lokalne zajednice o važnosti zaštite životne sredine. Veliku tehničko-logističku podršku u realizaciji projekta pružaju nam loznička javna preduzeća ‘’Naš Dom’’ i ‘’Loznica razvoj’’ kao i Centar za vanredne situacije grada Loznice bez čije podrške ne bismo projekat mogli da se realizujemo - kaže Bojan Lučić iz lozničkog Omladinskog centra.

Kamp je finansijski u potpunosti podržan od Grada Loznice uz podršku lozničke Kancelarije za mlade, Turističke organizacije grada Loznice i udruženja građana ‘’Iskra’’,’’Svetionik’’ i ‘’Reč i delo’’. Lučić objašnjava da je UG ‘’Čuvarkuća’’ glavni partner u realizaciji kampa i aktivnosti kao i pružanju logističko-tehničke podrške. Ovogodišnji kamp realizuje se sa Evropskom geografskom asocijacijom (EGEA). Cilj je da u budućnosti mladi imaju svest o tome da priroda nije posebna oblast kojom treba da se bave već da su i oni deo prirode i da na taj način treba da razmišljaju.

Inače, mladi su samo iz Tršića do sada uklonili skoro 170 džakova smeća.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track