02:52

ISKUSNI BERAČI GLJIVA UPOZORILI: Šta NIKAKO ne smete da radite kako ne biste pokupili otrovnu pečurku?

KURIR TELEVIZIJA

ISKUSNI BERAČI GLJIVA UPOZORILI: Šta NIKAKO ne smete da radite kako ne biste pokupili otrovnu pečurku?

Srbija -

Članovi mikološkog društva "Naisus" iz Niša organizovali su tradicionalni letnji kotlić na obali Nišave kod Brzog broda. U pripremi specijaliteta od vrganja i ostalih vrsta gljiva učestvuju iskusni berači, a degustaciji se najviše raduju najmlađi.

Gljive
foto: Kurir Televizija

Iako se sa strane čini da lako može da bere gljive, oni koji ovo rade godinama, kažu da je za prepoznavanje otrovnih i jestivih gljiva važno iskustvo.

- Treba biti jako obazriv i sigurno da ne sme da bere gljive onaj ko ih ne poznaje i ne smete jedete ono za šta niste sigurni. Svašta se priča, da jestiva gljiva ima svoju otrovnu dvojnicu, što apsolutno nije tačno i ne znači da ukoliko životinjice kao puž jedu gljive, da su one jestive, što je pogrešno. To može da bude veoma otrovna gljiva - rekao je Radoje Cvejić.

Gljive
foto: Kurir Televizija

Trovanje gljivama u Srbiji nije toliko često, iako izaziva karakterističke smetnje gastrointestinalnog trakta, smetnja, povraćanje i proliv, pa sve do usporenog rada srca i potpunog kolapsa. Simptomi se javljaju rano, pola sada do četiri sata od konzumacije otrovnih gljiva.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:58

OVA HRANA URNIŠE ORGANIZAM: Jedemo ga SVAKOG DANA u velikim količinama, a SMRT je za IMUNITET (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track