TAJNE ORLOVINE: Nastavljena arheološka istraživanja na brdu iznad Malog Zvornika! FOTO
Foto: Kurir/T.Ilić

posle višegodišnje pauze

TAJNE ORLOVINE: Nastavljena arheološka istraživanja na brdu iznad Malog Zvornika! FOTO

Srbija -

MALI ZVORNIK - Pre osam godina počela su arheološka istraživanja na lokalitetu ‘’Orlovine’’ iznad Malog Zvornika, a za njegovo otkrivanje zaslužan je meštanin profesor istorije Dejanu Paviću, koji je preminuo pre nekoliko godina.

Ona su nastavljena posle višegodišnje pauze i trenutno je pažnja usmerena na crkvu, koja potiče verovatno iz šestog veka, a po do sada otkrivenom njene dimenzije prelaze 30 metara, što pokazuju da su ‘’Orlovine’’ bile važan crkveni i administrativni centar. O do sada urađenom arheolog Dejan Radičević, profesor sa beogradskog Filozofskog fakulteta, juče (23.7) je kazao da je crkva zanimljiva po monumentalnosti, pripada ranovizantijskom periodu, a po dimenzijama i načinu gradnje spada u red najvećih kod nas.

tajne orlovine
foto: Kurir/T.Ilić

- Na ‘’Orovinama’’ se nalazio regionalni centar tog vremena, bio je izuzetno važno strateško mesto jer se nalazio na glavnim komunikacijama tog doba, ovuda je išao magistralni put iz Panonije do Jadrana. Ovo je okolina i zaleđe vrlo bogato rudama koje su u ona vremena bila dragocene.

Ovde je značajno i otkriće ranosrednjovekovnog starosrpskog horizonta koji je pokazivao obnovu života na ovom prostoru negde već u desetom veku, to bi nam bili najstariji tragovi iz te epohe na ovim prostorima. To su nova otkrića kakva nismo imali ne samo u Podrinju nego su uopšte retka u ovom delu Srbije.

tajne orlovine
foto: Kurir/T.Ilić

U sve je uključen Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, izrađen je konzervatorski projekat i prvi put ove godine, zahvaljujući finansijskoj potpori malozvorničke opštine koja od početka podržava istraživanja, nećemo morati da zatrpavamo iskope.

Do sada smo bili prinuđeni da ono što istražimo dokumentujemo pa zatrpamo, a sada posle nas dolazi ekipa koja će početi konzervatorske radove – objašnjava Radičević dodajući da će ovde zaživeti arheološki park koji će biti ponos Srbije.

tajne orlovine
foto: Kurir/T.Ilić

Ispod crkvenog poda otkrivene su grobnice unapred pripremljene za uglednija sveštena lica. Nažalost, kaže Radičević one su davno opljačane, a ovde je nađen i dečji grob vrlo bogat nalazima i to je prvi grob tog vremena koji je uopšte istražen u ovom delu Srbije. Predsednik opštine Zoran Jevtić kaže da je u ovogodišnjem lokalnom budžetu izdvojeno oko osam miliona dinara što će posle istražnih radova omogućiti konzervaciju.

- Sa Zavodom iz Valjeva dogovorili smo da raspišemo javnu nabavku za projektovanje, nastavak istražnih radova, konzervaciju, ali i uređenje prilaznih staza i nekoliko vidikovaca da turisti mogu obići ovo nalazište. Želimo da ovo bude još jedna turistička atrakcija Malog Zvornika, a sigurno ćemo se za pomoć obratiti državi kao u slučaju Podzemnog grada Karađođevića – kazao je on.

tajne orlovine
foto: Kurir/T.Ilić

Prema rečima Radivoja Arsića, arheologa iz valjevskog Zavoda, cilj je da kroz izradu projektne dokumentacije, stručnu i istraživačku pomoć doprinesu da se lokalitet bolje istraži i predstavi javnosti što zaslužuje po svojim kvalitetima.

– On predstavlja nešto što je izuzetno za naše prostore i trudićemo se da se što pre crkva konzervira, a potom i drugi delovi ovog arheološkog nalazišta– istakao je on.

tajne orlovine
foto: Kurir/T.Ilić

‘’Orlovine’’ se, kažu stručnjaci mogu porediti sa najvećim regionalnim centrima kod nas kao što je Caričin grad. Još uvek se ne zna šta su sve obuhvatale, zna se da se sa vrha brda grad spuštao na Drinu, ali ima bedema i na drugoj strani i ne zna se dokle sežu. Nema dileme da je reč o velikom prostoru, možda većem od 40 hektara koji će arheolozima otkriti ko zna kakve tajne.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track