KURIR TELEVIZIJA

BUKTI KORONA ŠIROM SRBIJE: U Nišu ZARAŽENA I DECA! A evo da li će građani moći da mešaju vakcine!

Srbija -

Broj novozaraženih koronavirusom je u porastu, u celom regionu. Dok nas brojke ponovo zabrinjavaju, stručni komitet za imunizaciju doneo je preporuku o davanju treće doze. Ko će primiti treću dozu i koje kategorije stanovništva su najugroženije otkrili su nam u Domu zdravlja Savski venac.

- Procedura još nije gotova, stvar je u tome da je nacionalni komitet za imunizaciju doneo preporuku za treću dozu, ali još nije odlučeno kako će se ordinirati. Građani će moći da biraju koju vakcinu će primiti, bez obzira na prve dve doze. Do juče je prvom dozom vakcinisano 46 posto građana, što i dalje nije dovoljno. Kolektivni imunitet još nismo stekli, a brojevi samo rastu. Borba protiv korone se vodi sada, preko leta, na jesen može biti kasno - rekao je dr Zoran Bekić.

Odluka o trećoj dozi biće krajem avgusta, kada bude zasedao Krizni štab.

korona
foto: Kurir televizija

I u Nišu raste broj zaraženih korona virusom. Tokom vikenda zabeležen je dvocifren broj pacijenata koji su se javili u kovid ambulantu. To su većinom mladi nevakcinisani koji su se vratili sa odmora. Kakve su prognoze i da li nas uskoro ocekuje novi talas objasnio nam prof. dr Milorad Jerkan, direktor niškog Doma zdravlja.

01:12

U NIŠU OD KORONE OBOLELA I DECA: Doktor Milorad Jerkan upozorava na sve veći broj zaraženih

- Ovo je zabrinjavajuće, imali smo više pregleda nego u poslednja dva meseca, od 125 testiranih, mi smo imali 9 pozitivnih. I to su sve nevakcinisani mladi ljudi. U nedelju smo prvi put imali 3 zaražena deteta, svi rođeni posle 2000 - te godine.

korona
foto: Kurir televizija

Slična situacija je i u Moravičkom okrugu. Najmanji broj vakcininisanih i dalje je među mlađom populacijom. Da li predstojeće manifestacije mogu da stimulišu Čačane da se vakcinišu otkrili su nam direktno iz ovog okruga.

- Više faktora koji su uticali na pad imunizacije, ali nije to dramatično veliki pad. Najvažnije je da je zdravstveni sistem potpuno spreman, vakcine mogu da se prime kad god. Plan je da se sva deca preko 12 godina vakcinišu - rekao je doktor Aksentije.

00:59

U ČAČKU RASTE BROJ NOVOOBOLELIH OD KORORNE: Plan je da se sva deca preko 12 godina vakcinišu

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

01:56

LOPOVI I PROVALNICI NAJVIŠE VREBAJU DOK STE NA ODMORU: Stručnjaci savetuju kako najbolje da zaštitite dom tokom leta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja