VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA U LOZNICI: Uklonjena najveća divlja deponija
Foto: T. Ilić

za lepši grad

VELIKA AKCIJA ČIŠĆENJA U LOZNICI: Uklonjena najveća divlja deponija

Srbija -

Grad Loznica uhvatio se poslednjih godina u koštac sa problemom divljih deponija, a JKP ‘’Naš dom’’ uradilo je njihov katastar. Evidentiralo ih je 46 na području 56 lozničkih mesnih zajednica na ukupnoj površini od oko 20.560 kvadratnih metara, a njima se, kako je procenjeno, nalazilo oko 38 hiljada kubnih metara svakojakog otpada.

Do sada je očišćeno više od dvadeset deponije u više naselja, a ovih dana ekipe ‘’Našeg doma’’ započele su veliki posao uklanjanja višedecenijske divlje deponija koja se nalazi u blizini prihvatilišta za napuštene pse na Jarcanu i proteže duž puta koji vodi ka drinskom konaku ‘’Pustolov’’. Tu se na ukupnoj površini od oko 4.000 metara kvadratnih, prema urađenoj proceni u vreme izrade katastra, nalazi isto toliko metara kubnih svakojakog otpada. Na toj lokaciji godinama završavaju delovi nameštaja, građevinski šut, trulo voće i povrće, životinjske iznutrice i kosti, staklo, plastična i papirnata ambalaža, sve što se može zamisliti. U ‘’Našem domu’’ sada su angažovali mehanizaciju i kažu da će ova divlja deponija biti potpuno uklonjena, a osim toga i makadamski put koji tuda prolazi biće uređen sa obe strane. Do sada je urađeno oko polovine posla, u preduzeću očekuju da u narednih desetak dana ova divlja deponija postane prošlost.

Ideja je da najpre budu uklonjene divlje deponije koje se nalaze u blizini puteva, mesta gde se uglavnom prolazi i koje su bile pristupačnije za dolazak radnika i mehanizacije. Uporedo sa uklanjanjem divljih deponija preduzeće nastoji da proširi zonu obaveznog iznošenja smeća i tako doprinese da se ono odlaže u za to predviđene posude, a ne po potocima, poljanama, priobalju, kanalima i sličnim mestima što se, nažalost, i dalje čini.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track