U VRANJU POTPISAN MEMORANDUM: Lokalna zajednica u borbi protiv trgovine ljudima (FOTO)
Foto: Kurir/T.S.

U PETAK

U VRANJU POTPISAN MEMORANDUM: Lokalna zajednica u borbi protiv trgovine ljudima (FOTO)

Srbija -

U Vranju je u petak potpisan Memorandum o saradnji na realizaciji održivog socijalnog uključivanja dece i omladine, žrtava trgovine ljudima, potencijalnih žrtava trgovine ljudima, žrtava svih oblika nasilja i zlostavljanja dece i omladine i potencijalnih žrtava svih oblika nasilja i zlostavljanja dece i omladine, potvrdila je Kuriru Beba Kanački potpredsednica i PR Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja.

Kanački je napomenula da od početka godine na teritoriji grada Vranja nije bilo identifikovanih žrtava trgovine ljudima i da je tome umnogome doprineo rad na prevenciji.

Vranje, Memorandum
foto: Kurir/T.S.

"Smatramo u Lokalnoj mreži da je tome mnogo doprineo naš rad na prevenciji. Upravo ovi važni datumi i jesu datumi kada možemo da se obratimo širem krugu građana da podignemo javnu svest o problemu trgovine ljudima i mi ćemo nastaviti u kontinuitetu da radimo upravo ovakve aktivnosti, a ono što smo danas potpisivanjem Memoranduma u Gradskoj kući vezano za podršku žrtvama trgovine ljudima i porodičnog nasilja uradili jeste nešto što je Lokalna mreža uradila više u okviru svojih delatnosti. Svoj rad na prevenciji koji je prepoznatljiv u čitavoj zemlji sada smo usmerili i pružili šansu nekim drugim aktivnostima gde ćemo biti uključeniji, a to je direktna podrška žrtvama kako trgovine ljudima, tako i porodičnog nasilja", ističe Beba Kanački, potpredsednica i PR Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja.

U maloj sali Skupštini grada, Memorandum su potpisali predstavnici Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja, Centra za socijalni rad, Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, Odseka za dečju zaštitu Gradske uprave, Kancelarije za mlade, Pozorišta "Bora Stanković" i Crvenog krsta Vranje.

Vranje, Memorandum
foto: Kurir/T.S.

"Ovaj dokument predstavlja zajednički nastup lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima i naš je konačni cilj zaštita žrtava ovog krivičnog dela. Pored toga, mi se borimo i protiv porodičnog nasilja. Memorandum predviđa aktivno učešće svih žrtava u društvenim procesima, odnosno njihovo socijalno uključivanje, koje podrazumeva zaštitu podataka i ličnosti", izjavila je Danijela Milosavljević, prenosi zvanični sajt Grada Vranja.

Trgovina decom je jedan od najtežih i, po posledicama, najsloženijih oblika nasilja, koje ostavlja ozbiljne zdravstvene, psihološke, socijalne i razvojne posledice po dete. Poslednji UNODC Globalni izveštaj o trgovini ljudima 2018. navodi da se u 82 odsto slučajeva ženama žrtvama trguje u svrhu seksualne eksploatacije, devojčicama u 72 odsto, dok je to bio slučaj sa 10 odsto muškaraca i 27odsto dečaka žrtava trgovine ljudima.

Vranje, Memorandum
foto: Kurir/T.S.

Prema poslednjim dostupnim podacima za Srbiju iz 2019. godine, 64 odsto žrtava trgovine ljudima bile su osobe mlađe od 18 godina, dok je prethodnih godina bila slična situacija - oko 90 odsto njih bile su devojčice, ukazuju iz NVO Atina i Centra za prava deteta koji su objavili video "Između sna i jave".

Imajući sve ovo u vidu, organizacije Atina i Centar za prava deteta identifikovale su realne potrebe u svakodnevnom radu sa decom iz ranjivih kategorija, te započele aktivnosti koje su usredsređene na doprinos podizanju svesti o rizicima trgovine decom, uključujući i u digitalnom okruženju, oblicima eksploatacije i najčešćim metodama koje trgovci ljudima koriste da bi decu uvukli u situaciju trgovine. Ova akcija je usmerena na osnovnoškolsku i srednjoškolsku decu, decu iz ugroženih zajednica – romsku decu, decu u uličnoj situaciji, i decu u ranjivim situacijama, saopštavaju iz NVO Atina i Centra za prava deteta.

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track