gori od juče u 17 sati

BORBA SA VATRENOM STIHIJOM NA MORKOJ GORI I DALJE TRAJE: 132 vatrogasca i 4 helikoptera gase požar, a problem je OVO (VIDEO)

Srbija -

Vatrogasci-spasioci u sadejstvu sa Helikopterskom jedinicom nastavljaju sa gašenjem požara na Mokroj Gori i ulažu maksimalne napore da se spreči njegovo širenje i trenutno nema ugroženih domaćinstava, izjavio je danas vršilac dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić. Čaušić je naglasio da vatrogasci veći deo požara, sa tri strane, drže pod kontrolom i da se radi na uspostavljanju kontrole na najnepristupačnijem delu terena.

Mokra Gora, vatrogasci, požar
foto: MUP

Vršilac dužnosti Načelnika Sektora za vanredne situacije je istakao da je na teritoriji Mokre Gore danas proglašena vanredna situacija, kao i da su na gašenju požara angažovana 132 vatrogasca-spasioca sa 42 vozila, pripadnici Helikopterske jedinice sa četiri letelice, kao i 25 pripadnika Specijalizovane jedinice civilne zaštite i 16 dobrovoljno vatrogasnih društava, koji se nadljudskim naporima bore da požar na Mokroj Gori stave pod kontrolu uprkos teškim vremenskim uslovima.

Mokra Gora, vatrogasci, požar
foto: MUP

On je naglasio da je požar izbio juče oko 17 časova i da se zbog izuzetno jakog i vrelog vetra munjevito proširio. „Ministarstvo unutrašnjih poslova je brzo reagovalo, tako da je tokom noći angažovano 100 pripadnika Sektora za vanredne situacije, podignuta Civilna zaštita, dobrovoljna vatrogasna društva, a naredbom ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i Helikopterska jedinica“, rekao je Čaušić.

Mokra Gora, vatrogasci, požar
foto: MUP

Trenutno je požar, kako je istakao, zahvatio više od 100 hektara, s tim da je sa tri strane okružen, a na nepristupačnom delu, kako je naveo, očekuje da će doprinos dati Helikopterska jedinica.

Mokra Gora, vatrogasci, požar
foto: MUP

„U slučaju da ne dođe do nekih ekstremnih uslova, nadam se da idemo ka povoljnom rešenju“, naglasio je Čaušić. Čaušić je naveo da će uzrok požara biti naknadno utvrđen i apelovao na sve da budu oprezni prilikom boravka u prirodi, da ne prilaze otvorenim plamenom šumi, a naročito da ne bacaju opuške cigareta kako ne bi izazvali katastrofu.

Mokra Gora, vatrogasci, požar
foto: MUP

„Moram da se zahvalim svim vatrogascima-spasiocima. Ovo je ko zna koji po redu veliki požar ove godine. Većina ovih ljudi je pravo sa gašenja požara u Negbini došla na Mokru Goru. Hvala, naravno i pripadnicima Civilne zaštite i sjajnim pilotima Helikopterske jedinice“, rekao je Čaušić.

Aleksandar Raičević iz Helikopterske jedinice pravo sa gašenja požara u mestu Negbina stigao je na Mokru Goru kako bi zajedno sa kolegama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije i taj požar stavio pod kontrolu.

Mokra Gora, vatrogasci, požar
foto: MUP

„Situacija jeste teška, nadmorska visina je velika, visoke su temperature, ali borimo se. Vidljivost je dobra. Trudimo se da izbacimo vodu sa bezbedne visine i da na pravi način, onako kako nas Sektor za vanredne situacije navodi, ugasimo taj požar“, rekao je Raičević.

Mokra Gora, vatrogasci, požar
foto: MUP

On je dodao da u akciji učestvuju helikopteri „gazela“, erbas H-145 i dva „bel 212“.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja